Csütörtökön tartják a magyar kultúra napját

Budapest |

<p>Kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal ünneplik számos helyszínen az országban és határon túl egyaránt a magyar kultúra napját.</p>

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük, a kézirat tanúsága szerint ugyanis 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond, majd átadja a Márai Sándor-, a Csokonai Vitéz Mihály- és a Könyvtári Minőségi Díjakat a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartandó ünnepségen.

A Fővárosi nagycirkuszban ünnepi gálát rendeznek, emellett népi kézműves-műhelynek otthont adó új múzeumi részleg, valamint a magyarszombatfai fazekasok munkáit bemutató kiállítás nyílik a Hagyományok Házában.

Ingyenes belépéssel, épületsétával és tárlatvezetésekkel várják a vendégeket a budapesti Néprajzi Múzeumban, a Várkert Bazárt lezáró Testőr Palotában, valamint az úgynevezett Déli Palotákban látható két kiállítást szintén ingyenesen tekintheti meg a közönség csütörtökön. A Magyar Nemzeti Múzeumban az első világháborút térhatású fotókkal bemutató Nézőpontok és A front felett című időszaki tárlatokhoz kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket.

Vidéken is számos programot szerveznek a Himnusz születésének évfordulóján. Az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés keretében öt kontinens valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolájában elhangzik a Himnusz első versszaka, majd a résztvevők elszavalják a Szózatot. A program idei házigazdája az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A szegedi Móra Ferenc Múzeum az elmúlt százötven év rendkívüli eseményeit és hétköznapjait mutatja be a Széchenyi térről nyíló fotókiállítás keretében a Fekete házban. 

A Pannon Filharmonikusok koncertjére és Bogdán Zsolt Jászai-díjas erdélyi színész Ady-estjére Pécsen várják a közönséget, a Himnusz eredeti kéziratát pedig a Nógrád megyei Szécsényben állítják ki rendhagyó kiállítás keretében a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

Az egykori polihisztor külügyminiszter Bánffy Miklós életét és munkásságát a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ dolgozza fel. Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplénben a Magyar Állami Népi Együttes fellépésével, a Múzsa Díj gálájával és kiállítással is tisztelegnek a magyar kultúra előtt, ahogy Fejér megye több településén is előadói estekkel, színi előadásokkal és kiállításokkal várják az érdeklődőket.

Kiemelten foglalkozik a magyar kultúrával csütörtökön a Kossuth Rádió is, 180 perc, Közelről, Határok nélkül és Belépő című műsoraiban, a Balassi Intézetnek, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomatáknak köszönhetően pedig világszerte csaknem 25 országban ünnepelnek ugyanezen a napon színházi előadásokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel és díjátadásokkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?