Pályázat a zsidó emlékek felkutatására

Komárom |

<p>Az első évfolyam sikerén felbuzdulva idén is meghirdeti a múlt hagyatékát kutató helytörténeti tanulmányi versenyét a Komáromi Zsidó Hitközség.</p>

Míg tavaly a Holokauszt emlékévhez kötődően ebben a témában várták a pályamunkákat, idén az épített környezet zsidó emlékeinek – temetők, zsinagógák, rituális fürdők, közösségi terek, jelképek stb. – bemutatása a feladat. Nevezni fényképpel, verssel, esszével, novellával, rajzzal, festménnyel, grafikával, szoborral, kollázzsal, plakáttal és rövidfilmmel lehet. Korosztályok szerint külön kategóriát alkotnak a 15 éven aluliak, a középiskolások, az egyetemi hallgatók és a felnőttek. A versenyművek beadási határideje 2015. április 30., a díjazott alkotások megjelennek a Hitközségi Híradóban és június derekán, a holokausztmegemlékezésen kiállítják őket a Menházban. „Tavaly több mint negyven pályamű érkezett a Kárpát-medencéből, elsősorban írott anyag, de voltak köztük fotók, rajzok is szép számmal – tudtuk meg Paszternák Tamás koordinátortól. – Ezúttal a még fellelhető zsidó épített örökség kutatására buzdítjuk a történelem iránt érdeklődőket.” A helytörténeti pályázathoz kötődve, mintegy annak kiegészítéseként, február elején induló, délutáni szakköri foglalkozást is hirdetett a Komáromi Zsidó Hitközség. A Schnitzer Ármin Akadémia helytörténeti kutatószakkörébe a városból és a régió falvaiból várják azokat az alap- és középiskolásokat, vallási hovatartozástól függetlenül, akik szeretnének megismerkedni környezetük, lakóhelyük zsidóságának történetével és önálló kutatásokat végeznének. A pályázatról és a szakkörről bővebb tájékoztatást a kile@menhaz.sk e-mail címen lehet kérni. Mindkét programot a Balassi Bálint Intézet támogatja.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?