Sobotka: Nincs vitánk Varsóval az auschwitzi megemlékezésekről

Prága |

<p>Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csütörtökön cáfolta egy lengyel napilap állítását, miszerint lengyel kollégája Ewa Kopacz panaszt emelt volna azon megemlékezés ellen, amelyet az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmával terveznek Csehországban.</p>

A Gazeta Wyborcza című vezető lengyel napilap csütörtökön azt írta, hogy a csehek, akik nem hívei az Oroszország elleni szigorúbb szankcióknak, Auschwitz felszabadítása alkalmával a lengyel megemlékezéssel konkuráló évfordulós ünnepséget szerveznek, amellyel állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnöknek akarnak kedveskedni. "Ez furcsa" - jegyezte meg az újság. A lap szerint a cseh kezdeményezés lengyel miniszterelnöknek sem tetszik, s telefonon panaszkodott emiatt Sobotkának.

A cseh kormányfő nyilatkozatában azt állítja, hogy Kopacz nem telefonált neki és a tervezett csehországi megemlékezések nem kívánnak konkurálni a lengyel évfordulós ünnepségeknek. "A lengyel újság információja nem igaz, a lengyel miniszterelnök nem telefonált nekem" - reagált a Gazeta Wyborcza közlésére Sobotka. "A Cseh Köztársaságban sorra kerülő Let My People Live elnevezésű akció, amelyet az Európai Zsidó Kongresszus szervez és finanszíroz, egyebek között Martin Schultznak, az Európai Parlament elnökének védnöksége alatt és a cseh kormány támogatásával, semmiképpen sem kíván konkurálni a lengyelországi megemlékezéseknek. Ez azokra a kegyeleti aktusokra is érvényes, amelyekre Terezínben és Prágai Várban kerül sor" - szögezte le a cseh kormányfő.

Sobotka kifejtette: a megemlékezésekkel Csehország az ún. Terezíni nyilatkozatról kíván megemlékezni, amelyet 2009-ben Csehország uniós elnöksége idején fogadott el majdnem félszáz ország. A nyilatkozat a holokauszt következményeinek a felszámolásával foglalkozik. Az auschwitzi megemlékezésen, amelyre január 27-én kerül sor, Csehország természetesen képviseltetni fogja magát.

A cseh sajtó korábbi közlése szerint a lengyelországi auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmával január 26-án és 27-én kétnapos nemzetközi fórumra kerül sor Prágában és Terezínben.

Az első napon Prágában a résztvevők egyebek között megvitatják az Európában lévő zsidó zsinagógák elleni terrorista támadások kérdését. A második napon a politikusok először a Hradzsinban találkoznának, majd a prágai várból Terezínbe mennének, ahol sor kerülne a megemlékezésre.

Tomáš Kraus, a csehországi zsidó hitközségek titkára az MTI tudósítójának elmondta, hogy a prágai és a terezíni megemlékezésre szóló hivatalos meghívókat már hónapokkal ezelőtt kiküldték. A rendezők mintegy 50 ország vezető politikusainak részvételére számítanak.

Jirí Ovčáček, cseh elnöki szóvivő novemberben közölte, hogy Miloš Zeman államfő ebből az alkalomból csehországi látogatásra hívta meg a második világháború négy győztes nagyhatalmának elnökeit. Prágai diplomáciai körök úgy tudják, hogy az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország vezetői nagy valószínűséggel nem vesznek részt a csehországi ünnepségeken.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?