A jogász válaszol: Milyen fizetési kategóriába tartozom?

<div>39 éve tanítom zongorázni a gyerekeket egy művészeti alapiskolában. A gimnázium elvégzése után rögtön felvettek, majd távúton elvégeztem egy pedagógiai középiskolát, ami akkoriban még elég volt a tanításhoz. 2002. március 1-jén kivételt kaptam, amit az akkori igazgató elfelejtett megmondani és azt is, hogy a fizetési osztályom megemelkedhetett volna kilencesre, épp úgy, mint a kollégáké. Mindig osztályfőnöke voltam kb. 16 diáknak. Mivel az új törvény szerint nyolcas fizetési osztályba kerültek a kollégáim, szerintem nekem is abban kellene lennem. De nem, a hetesben vagyok. A különbség az osztályok között 49 euró. Nemsokára elérem a nyugdíjkorhatárt. Nem mindegy, hogy most mennyi a fizetésem. Nem értem, miért kell kevesebbet kapnom, mint a többieknek, mikor a munka egyforma és mindenből ugyanúgy kiveszem a részemet. Sőt... Sajnos csak nemrég kezdtem el kutatni a neten, mit is jelentett ez a kivétel. Azt, hogy ugyanannyit érek, mint a többiek. Vagy mégsem?</div><div>&nbsp;</div>

A 249/1992-es kormányrendelet 5. paragrafusa 7. bekezdésének e.) pontja alapján olvasónk arra vonatkozó kivételt kapott, hogy nem kell teljesítenie a zenetanárokra érvényes, később bevezetett főiskolai végzettségi követelményeket, valamint az érintett tanárok a 8. bérosztályba kerültek besorolásra. „Cserébe” a kormányrendelet 6. paragrafusának 4. b bekezdése szerint öt ledolgozott évet levontak nekik a pályán eltöltött idejükből. A pedagógiai alkalmazottakról szóló 317/2009-es törvény szerint (átmeneti rendelkezések, 61. paragrafus második bekezdése) azok a pedagógusok, akik a korábbi jogszabályok alapján kivételt kaptak (munkaviszonyuk 2002. április elseje előtt keletkezett), korlátlan ideig folytathatják azon, vagy hasonló tanári tevékenységüket, amelynek végzésére a kivételt kapták. Ezzel tulajdonképpen – a végzettséget illetően – egyenrangúvá emelték őket a főiskolát végzett kollégáikkal. A bérosztályba való besorolásnál tehát úgy kell rájuk tekinteni, mintha ők is főiskolát végeztek volna. A bérosztályt azonban más tényezők is befolyásolják, mint például a továbbképzés, a pályán való előrelépés. A pedagógusok jutalmazási rendszerét elsősorban az 553/2003-as törvényből, a 341/2004-es kormányrendeletből, a 317/2009-es törvényből és a 437/2009-es kormányrendeletből álló jogszabálycsomag szabályozza. A 341/2004-es, a közszférában alkalmazott munkatevékenységi katalógusokat tartalmazó kormányrendelet 1. mellékletének 17. pontja szerint a zeneiskolában dolgozó, középiskolát végzett zenetanárok a nyolcadik bérosztályba tartoznak – a hetedik bérosztályba a kezdő zenetanárok tartoznak. Ha a tanár leteszi az I. atesztációt, egy bérosztállyal feljebb kerül. Ennél magasabb bérosztályba soroláshoz viszont már feltétel a főiskolai végzettség. Olvasónknak a fentiek alapján a nyolcadik osztályban kellene lennie. Munkajogi kérdésekben a munkáltató kompetens, ő felel azért is, hogy az alkalmazottai a megfelelő bérosztályba legyenek besorolva. Olvasónknak ezért elsősorban – a fent említett jogszabályokra hivatkozva – a munkáltatójához kell fordulnia. Szükség esetén bevonhatják ügye rendezésébe az iskola fenntartóját, esetleg a kerületi iskolaügyi hivatalt. Olvasónk végső esetben bírósághoz is fordulhat. Veszelei Viktória jogász(A cikk tájékoztató jellegű, nem minősül jogi tanácsadásnak.) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?