32 millióba kerülhet Fico törvénye

Pozsony |

<p>Egyre biztosabb, hogy Szlovákiának ki kell fizetnie azt a 22,1 millió eurós kártérítést az Union tulajdonosának, amit a nemzetközi döntőbíróság még 2012-ben ítélt meg.</p>

A kamatokkal együtt több mint 32 milliót követelhet az Achmea.

Újabb bírósági ítélet erősítette meg a nemzetközi döntőbíróság 2012-es határozatát, amely szerint az első Fico-kormány idején a nemzetközi jogba ütközően korlátozták az egészségbiztosítók jogait. A hírt a trend.sk portálnak megerősítették mind a biztosító, mind a pénzügyminisztérium képviselői. A frankfurti legfelsőbb állami bíróság ítélete kimondja, hogy Szlovákiának ki kell fizetnie az Union Egészségbiztosító tulajdonosának, a holland Achmea cégnek a korábban megítélt 22,1 millió eurós bírságot, továbbá ennek kamatait, amelyek már elérték a 7,3 millió eurót és a perköltségeket, amelyek további 2,9 millió eurót tesznek ki. Vagyis összesen 32,3 millió eurót kell fizetnie a kormánynak amiatt a 2007-ben hozott törvény miatt, amely megtiltotta az egészségbiztosítóknak nyereségük szabad felhasználását.

A pénzügyminisztérium megerősítette azt a korábbi álláspontját, hogy minden rendelkezésre álló jogi lépést megtesznek a döntés végrehajtásának elkerülése érdekében. Már csak egy lehetőségük van: még a német szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordulhatnak. „A következő lépés a fellebbezés” – tájékoztatott a pénzügyminiszter. A minisztérium keresetében vitatja a nemzetközi döntőbíróság illetékességét, szerinte az ügy az Európai Bíróság hatáskörébe tartozik. Az sem jelentene azonban teljes sikert, ha a fellebbezést Szlovákia nyerné, hiszen akkor az Európai Bíróságnak kellene újratárgyalnia az ügyet, és akár magasabb kártérítést is megítélhetne.

Az Achmea azonban mindenképpen hozzá akar jutni a megítélt kártérítéshez. Ezért már 2013-ban zároltatta Szlovákia néhány luxemburgi számláját, összesen mintegy 30 millió euró értékben. A pénzügyminisztérium most elismerte, hogy a számlákhoz még mindig nem fér hozzá. „A pénzt továbbra is zárolják” – ismerte el a pénzügy. Az Achmeának azonban meg kell várnia a német szövetségi legfelsőbb bíróság döntését.

Az első Fico-kormány ötletei az egészségügy átalakítására több tízmillió euróba kerültek. Az egészségbiztosítók nyereségképzését megtiltó jogszabály miatt, csak az ügyvédi irodák költségeire több mint 20 millió eurót fizetett ki kabinet. Az Achmea szerint megítélt kártérítés kifizetésének halogatása további milliókba kerül majd, mivel havonta 50 ezer euró kötbért számolnak fel, vagyis tízhavonta újabb egymillióval nő a bírság összege. (lpj, SITA)


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?