Öngyilkosságba menekültek a folyamatosan megerőszakolt nők

Bagdad |

<p>Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet által rabszolgaként fogva tartott jazidi nők és fiatal lányok gyakran inkább önkezükkel vetettek véget életüknek, minthogy elviseljék az őket érő erőszakot - számolt be szenvedéseikről az Amnesty International nemzetközi jogvédő csoport.</p>

Az Irak és Szíria jelentős részét nyáron elfoglaló terrorcsoport augusztusban vonta ellenőrzése alá a jazidiak, egy sokat üldözött térségbeli vallási kisebbség ősi otthonának számító Szindzsár-hegy környékét és az iraki Szindzsár városát, amely az iraki Moszul és a szíriai határ között található. A dzsihadisták által "sátánimádónak" tartott jazidik közül több százat lemészároltak a szélsőségesek, és tízezrek kényszerültek elmenekülni otthonaikból. Több százan ragadtak hetekre a Szindzsár-hegy tetején.

A jogvédő csoport úgy vélte, az Iszlám Állam által elkövetett gyilkosságok, kínzások, nők ellen elkövetett erőszakos cselekedetek és emberrablások etnikai tisztogatásnak minősülnek. Az Amnesty International szerint "több száz, talán több ezer" nőt házasságra kényszerített vagy eladott az IÁ, esetleg ajándékként felajánlotta őket tagjainak vagy szimpatizánsainak.  

A szexrabszolgák többsége 14-15 éves vagy még fiatalabb lány volt - mondta Donatella Rovera, az AI szakértője, aki több mint negyven, a terrorcsoport rabságából megmenekült személlyel készített interjút Irakban.

Az egyik fiatal lány Roverának elmondta, ahogy a 19 éves szép fiatal nő, Dzsilan az erőszaktól való félelmében öngyilkos lett. "Egyik nap táncos ruhákat hoztak, és azt mondták nekünk, hogy  fürödjünk meg, mielőtt átöltözünk. Dzsilan a fürdőszobában lett öngyilkos - felvágta ereit a kádban" - mesélte.

A mintegy félmilliós jazidi közösség hívei nagyrészt a kurd etnikumhoz tartoznak. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásuk egyes elemei az égitestek óbabilóni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza.  Hatással volt rá a zoroaszteri vallás, a kereszténység, és bizonyos mértékig az iszlám is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?