Kína segít az Afrikai Uniónak gyorsreagálású erőt létrehozni

Pretoria |

<p>Kína segít az Afrikai Uniónak gyorsreagálású erőt létrehozni - jelentette be vasárnap Jacob Zuma dél-afrikai elnök azt követően, hogy Pekingben járt.</p>

Elmondta, hogy tárgyalásai során vendéglátója, Hszi Csin-ping államfő közölte: Kína kész segíteni az Afrikai Uniónak (AU) békefenntartói misszióiban, valamint hozzájárulni az ehhez szükséges forrásokhoz, így az AU gyorsreagálású erőinek megteremtéséhez.

A dél-afrikai elnök a kérdést szóba hozta augusztus végi oroszországi látogatásán is. "Megvitattuk az együttműködést a békefenntartói küldetésekben, akárcsak azt, hogy támogassák a válságokban bevetendő afrikai gyorsreagálású erők megteremtését" - hangsúlyozta Zuma.

Maite Nkoana-Mashabane dél-afrikai külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek az elnök kijelentését értelmezve elmondta, hogy az afrikai erőknek szükségük van az öt legnagyobb fejlődő ország, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika közössége, a BRICS támogatására. "A segítség jelentheti a létrehozandó erők kiképzését, anyagi és pénzügyi támogatását" - tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem katonákra van szükség. Abból van bőven Afrikában ahhoz, hogy a katonai feladatokkal boldoguljanak.  

A gyorsreagálású erők megteremtéséről az Afrikai Unió tavalyi csúcstalálkozóján határoztak a részt vevő országok képviselői. Eddig tizenegy ország jelezte, hogy kész katonákkal hozzájárulni annak létrehozásához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?