Elutasítja a csehek többsége az üzletek ünnepi zárva tartását

Prága |

<p>A csehek több mint fele - 52 százalék - nem ért egyet azzal, hogy az üzletek az állami és az egyházi ünnepek idején zárva legyenek - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Prágában.</p>

Az ünnepi zárva tartást leginkább a fiatalabb és az idősebb generáció ellenzi. Az elképzelést a megkérdezettek 30 százaléka támogatta. Ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada - 65 százalék - elutasítja, hogy az állam bármi módon is beleszóljon az üzletek nyitva tartásának kérdésébe.

A felmérést az Incoma GfK készítette a cseh üzleti és idegenforgalmi szövetség, valamint a bevásárlóközpontok nemzetközi bizottsága (ICSC) megrendelésére. A kereskedők azért voltak kíváncsiak a lakosság véleményére, mert a képviselők egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amely szerint a legfőbb csehországi állami és egyházi ünnepeken (újév, húsvéthétfő, május 8., szeptember 28., október 28., és december 25-én, illetve 26-án, tehát karácsonykor) tilos lenne a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek kinyitása.

A cseh kormány nem támogatta a javaslatot. A kabinet állásfoglalása szerint a javaslat vitatható, érthetetlen, hogy miért nem vonatkozik a kisebb üzletekre is, és az sem világos, miért van lett kiválasztva csak az említett hét ünnepnap.

A felmérésből kiderült, hogy a háztartások 96 százaléka ünnepek idején is vásárol, s egyharmada nagyobb  vásárlásokat is tesz, elsősorban az élelmiszerüzletekben. Csehországban az üzletek ünnepi nyitva tartása jelenleg nincs semmi módon szabályozva. A vasárnapi nyitva tartás, főleg ami az élelmiszerüzleteket illeti, az egész országban elterjedt. Prágában és a nagyobb városokban az üzletek döntő többsége az állami és az egyházi ünnepeken is normálisan nyitva tart.

A szakszervezetek 2005 óta igyekeznek elérni, hogy az ünnepi nyitva tartás korlátozva legyen. A legfőbb ért az, hogy ezáltal lehetővé válna, hogy a családok a legfőbb ünnepeken együtt lehessenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?