Duncan Campbell ír származású művészé az idei Turner-díj

<p>A dublini születésű és jelenleg Glasgowban élő Duncan Campbell nyerte idén a legrangosabb brit kortárs képzőművészeti elismerésnek számító Turner-díjat és a címmel járó 25 ezer font &nbsp;pénzjutalmat.</p>

A tekintélyes és gyakran heves vitákat kiváltó művészeti elismerést hétfőn vette át a művész Chiwetel Ejiofortól, a 12 év rabszolgaság című film sztárjától, a díjat gondozó londoni Tate Britain múzeumban rendezett ceremónián, amelyet a televízió is közvetített.    A díj idei esélyesei között volt a walesi James Richards, az angol Tris Vonna-Michell, valamint a kanadai származású és Skóciában élő Ciara Phillips is, akik fejenként ötezer font pénzjutalomban részesültek.    Campbell munkássága elismeréseként tekint győzelmére és elmondta, hogy a pénzjutalom hatalmas változást fog hozni az életébe. Az 1972-ben Dublinban született alkotó filmes műveiben ellentmondásos személyeket mutat be. It for Others című munkájában, amelynek mostani győzelmét köszönheti, egy 60 évvel ezelőtti filmet gondolt újra, amely az életről, halálról és a tárgyak értékéről meditált.     Duncan 54 perces filmjében a kulturális imperializmus és a kultúra mint áru történelmi és társadalmi vizsgálatára vállalkozott. A filmet a skót pavilonban mutatták be a 2013. évi velencei képzőművészeti biennálén.    "Mindig komoly kérdésekkel foglalkozik, de egészen szokatlan módon nyúl hozzájuk, és ez a mostani filmje még szokatlanabb, mint korábbi munkái" - mondta Campbell alkotásáról Penelope Curtis, a Tate Britain igazgatója és a díjat odaítélő zsűri elnöke.    A 19. századi brit festőművészről, J. M. W. Turnerről elnevezett elismeréssel 1984 óta díjazzák az 50 évesnél fiatalabb kortárs vizuális művészeket. Az idén 30. születésnapját ünneplő díj korábbi győztesei közt van Damien Hirst, Anish Kapoor és Laure Prouvost.    Az idei nyertes és a másik három finalista munkáit január 4-éig nézhetik meg az érdeklődők a Tate Britain kiállításán.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?