Külföldre nem folyósítják a karácsonyi pluszpénzt

Pozsony |

<p>Nyugdíjat folyósítanak külföldre, a karácsony előtti nyugdíj-kiegészítést azonban továbbra sem küldik a határon túlra, a hatályos törvény ugyanis az ünnepek előtti speciális támogatás kifizetését ahhoz a feltételhez köti, hogy a jogosult személy Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkezzen.&nbsp;</p>

Az Európai Bizottság ezt már többször nehezményezte, sőt panaszt is emeltek Szlovákia ellen az Európai Bíróságon, eredménytelenül, és 6–7 ezer idős személy továbbra sem részesülhet a támogatásban. A Szociális Biztosító ugyanis mintegy 14 ezer nyugdíjat folyósít külföldre, és legalább a felük – a nyugdíj összege alapján – jogosult lenne az ünnepek előtti plusz pénzre. Az Európai Unióban a szociális biztosítás terén léteznek bizonyos koordinációs rendeletek, melyek egyik legfontosabb eleme az ellátások exportálásának az elve. Ez az elv biztosítja, hogy a jogosult az egyszer megszerzett és elismert jogosultságokat az Európai Unió területén belül korlátozás nélkül élvezhesse – akkor is, ha másik országba költözik. Például, ha valakinek életpályája során több országban is volt társadalombiztosítása, és ez alapján több országból is jogosult nyugdíjra, a koordinációs rendeletek értelmében elég csak egy kérvényt benyújtania ott, ahol éppen állandó lakhellyel rendelkezik. Ha valaki külföldön él, de Szlovákiától igényel nyugdíjat, a Szociális Biztosító gond nélkül külföldre is folyósítja. Ha olyan országról van szó, melyre vonatkoznak az uniós koordinációs rendeletek, ugyanúgy – azaz előre – fizetik ki a havi járandóságot, mint a Szlovákiában élőknek. Ha olyan országról van szó, melyre nem vonatkoznak a koordinációs rendeletek, a biztosító utólag, három hónapra visszamenőleg azután folyósítja a nyugdíjat, miután igazolták, hogy a jogosult személy még életben van. A nyugdíjakhoz hasonlóan bizonyos szociális támogatásokat is lehet exportálni, de nem mindet. Például a munkanélküli-segélyt, a gyest vagy a családi pótlékot külföldre is átutalják. A karácsonyi nyugdíj sem igazi nyugdíj, hanem csak egyfajta egyszeri szociális segély, de ezt nem lehet külföldre exportálni, mert a vonatkozó törvény ezt nem engedi meg. Változás csak törvénymódosítással érhető el.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?