Pedofília miatt vádat emeltek három pap ellen Spanyolországban

Madrid |

<p>Gyermekek elleni szexuális erőszak miatt vádat emeltek három katolikus pap és egy hittantanár ellen Spanyolországban csütörtökön.</p>

A vádlottakat még hétfőn vették őrizetbe a hatóságok Granadában, az ország déli részén. Azóta kiengedték őket, és szabadlábon védekezhetnek a vádakkal szemben, de egyiküknek 10 ezer eurós óvadékot kellett fizetnie ezért - közölte az andalúziai legfelsőbb bíróság.

Az ügyet egy Granadában élő, ma már felnőtt férfi robbantotta ki. A most 24 éves állítólagos egykori áldozat Ferenc pápának írt levelében számolt be arról, hogy gyerekkorában több pap is szexuális visszaéléseket követett el ellene. Spanyol sajtóértesülések szerint a katolikus egyházfő augusztusban személyesen felhívta telefonon a férfit, és bocsánatot kért tőle a római katolikus egyház nevében. A fiatal férfi októberben egy granadai bíróságon tett feljelentést a szexuális bűncselekmények miatt, és azóta egy másik érintett is hasonló vádakat fogalmazott meg a papokkal szemben.

A granadai püspöki hivatal múlt héten közölte, hogy a testület számos papot felfüggesztett hivatalából a Vatikánba küldött panaszlevél nyomán. A visszaéléseket a gyanú szerint 10 évvel ezelőtt követhették el. Ezzel párhuzamosan a zaragozai érsekség arról számolt be csütörtökön, hogy vizsgálatot indított egy korábbi diakónus vádjai alapján, aki azt állítja, molesztálta őt egy pap. 

Az El Mundo napilap értesülései szerint az ügy egészen a zaragozai érsekig elér: eszerint a Vatikán a botrány miatt nyomást gyakorolt Manuel Urena érsekre, hogy mondjon le. A Vatikán fellépését a lap szerint az váltotta ki, hogy az érsek jóváhagyásával kifizettek 60 ezer eurót az érintett diakónusnak. Ez utóbbit az érsekség is elismerte, de azt nem árulta el, hogy miért fizettek a férfinak. Az érsekség szerint Urena egészségügyi okokból kérte leváltását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?