Több mint hatvanezer ember tüntetett Madridban az abortusz ellen

Madrid |

<p>Több mint hatvanezer ember tüntetett szombaton Madrid utcáin azt követelve Mariano Rajoy konzervatív spanyol miniszterelnök kormányától, hogy teljesítse az abortusz alkalmazásának korlátozására vonatkozó, három évvel ezelőtti választási ígéretét.</p>

A tüntetők az ország minden részéből érkeztek ezen a napon a spanyol fővárosba - főleg a kormányzó Néppárt hívei -, hogy nyomást gyakoroljanak a miniszterelnökre, aki - mint sokan vallják - "meggondolta magát", és visszalépett korábbi ígéretének teljesítésétől. "Minden élet számít", "A terhességmegszakítók gyilkosok!", "Mondj igent az életre, mondj nemet az abortuszra!" - ilyen és ehhez hasonló feliratok voltak olvashatók a megmozduláson.  A Néppárt 2011 novemberében nyerte meg a parlamenti választásokat, programjában olyan jogszabály-módosítást helyezett kilátásba, amely az "élethez való jogot" részesítette előnyben anélkül, hogy pontosan részletezte volna, mit ért ez alatt.  Mariano Rajoy kormánya 2013-ban már konkrét törvénytervezetet terjesztett a parlament elé. A szigorítások értelmében a magzat fejlődési rendellenessége esetén csak akkor adnának engedélyt a terhesség megszakítására, ha a magzat károsodását két orvos is megerősíti külön vizsgálattal. Nemi erőszak esetén az abortusz előfeltétele lenne az idejében megtett feljelentés. Fiatalkorúak terhességének megszakításához pedig a szülők beleegyezésére is szükség volna. Mindezzel a korábbiaknál kétségtelenül szigorúbb feltételeket szabtak volna az abortusznak.   Csakhogy ez a tervezet heves vitákat kavart a társadalomban, megosztotta magát a Néppártot is, emiatt a kormány visszavonta kezdeményezését és lemondott Alberto Ruíz Gallardón igazságügyi miniszter. "Alkalmatlannak bizonyultam arra, hogy törvényt alkossak a kormány tervezetéből" - közölte akkor a tárcavezető.  A helyi média szerint a kormány azért vetette el tervét, mert attól tartott, hogy annak következtében jelentősen csökkenne támogatottsága a jövő évi törvényhozási választások előtt. Csakhogy szavazatvesztéssel kell számolnia így is saját választói körében. A tüntetés résztvevői nem is titkolták, hogy ha Rajoy kormánya nem változtatja meg a jelenlegi törvényt, a következő választásokon, 2015 decemberében nem fogják pártjára adni voksukat.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?