Václav Havel és Alexander Dubček látogatása képekben

Érsekújvár |

<p>A&nbsp;gyengéd forradalom 25. évfordulójára emlékeznek a&nbsp;Thain János Múzeumban, az akkori érsekújvári eseményeket Berta András, Horváth György és Deutsch Zoltán felvételei őrzik.&nbsp;Érsekújvárban 1989. november 27-én általános sztrájkkal kezdődtek, két nappal később kerekasztal beszélgetéssel folytatódtak az események.</p><div>&nbsp;</div>

„Öt évvel ezelőtt Horváth György fényképésznek, a városi lap egykori munkatársának a fényképeit mutattuk be. Most a Thain János Múzeum nagytermében, óriás poszterekre nagyítottuk ki három szerző dokumentum értékű felvételeit. Szeretnénk a jövőben megszólítani a lakosokat, és újabb fényképfelvételekkel gazdagítani az értékes gyűjteményt ebből az időszakból“ -- mondta Pavol Rusnák a múzeum történésze, a kiállítás kurátora. A kiállítás megnyitója előtti sajtótájékoztatón megtudtuk, a lakosok az akkori eseményekről a Nyilvánosság az Erőszak Ellen Járási Koordinációs Bizottságának a kiadványából, a Szabad Polgár című hetilapból értesültek. Az első érsekújvári kerekasztal beszélgetés feszült pillanatait megörökítő felvételeket a nagyterem bejáratánál, jobb oldalon láthatja a közönség. Deutsch Zoltán fényképei azért értékesek, mert más talán nem is fotózott az eseményen. A forradamárok első alkalommal 1989. november 29-én ültek le tárgyalni az elvtársakkal, a beszélgetést Peter Roháč a Szlovák Rádió akkori munkatársa vezette. „Mindent megőriztem az utókornak, digitalizáltam a felvételeket. December 24-én Romániában készültek a fotók, amikor az erdélyi Temesvárra vittük az érsekújváriak adományait. Már hazafelé tartottunk 25-én este, amikor a komáromi határátkelőhelyen megtudtuk, hogy a Ceausescu házaspárt kivégezték. Egy temesvári sebesültet kellett magunkkal vinni a kórházba“ – mondta Berta András.   

A kiállításon helyet kaptak az akkori választási kampány során készült felvételek. Akkoriban Václav Havel köztársasági elnök és Alexander Dubček is ellátogatott Érsekújvárba. Az első szabad választások légkörét nemcsak fényképfelvételek őrzik, választási plakátok és a tájékoztató anyagok láthatók a kiállitáson, melyre február végéig várják a látogatókat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?