Ford Kuga 1.6 Ecoboost: ettől nagyobb teljesítményre igazán nem lesz szükség

<p>Cseppet sem kell félni a Ford Kuga motorkínálatában található leggyengébb erőforrástól, az 1.6 Ecoboosttól. Nem ez az első modell, amelyet ezzel az erőforrással teszteltünk, s egy szó mint száz, bármelyik autó motorházába került, egyszer sem okozott csalódást. Ez most sem volt másképp.</p>

Az Ecoboost három évvel ezelőtt került piacra, s már akkor nagy port kavart, az erőforrás népszerűsége pedig azóta sem csökkent. A motor egyik titka, hogy a hagyományos befecskendezési rendszerekkel összehasonlítva, a közvetlen befecskendezés hidegebb és sűrűbb töltést ad, ami javítja a fogyasztást és a teljesítményt. Hasonlóan egy modern dízelmotorhoz, égési ciklusonként akár több befecskendezés is elvégezhető, s ez még tovább csökkenti a fogyasztást és az emissziót. A szívó, és a kipufogó oldalon egyaránt változó szelepvezérlés pedig azért hasznos megoldás a Ford EcoBoost motorban, mert minden fordulatszám-tartományban optimalizálja a gázlengéseket az égéstérben, s különösen részterheléses üzemmódban javítja a hatékonyságot és a teljesítményt. Tűrhető fogyasztásAmi a Kugát illeti, a tesztelt, hatfokozatos manuális sebességváltóval ellátott modellen kívül ugyanezt a motort nagyobbra állított teljesítménnyel, négykerék-meghajtású automata sebességváltóval is megrendelhetik. Viszont mivel ez utóbbi változatát nem sorolták az akciós kínálatba, a modell megvásárlásához valamivel több mint harmincezer euróra lesz szükségük. Ellenkezőleg, az általunk tesztelt modellre jelenleg még kétezer eurós bónuszt is kapnak, minek köszönhetően az autó ára húszezer euró alá kúszik. Nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, milyen az árkülönbség a két modell között. Az 1.6 Ecoboost teljesítményét 110 kW-ra állították 150 lóerővel, a forgatónyomaték 240 Nm 1600-4000 fordulaton. Egy hét tesztelés után bátran állíthatom, hogy a Ford SUV-nak ez épp elég, erősebb motort már csak azok vegyenek, akik szeretik a száguldást, a megszokott hétköznapi tempóhoz viszont több nem kell. Gyorsulásnál is tudatosítani kell, hogy elsőkerék-meghajtású modellről van szó, ezért a gázpedált ésszel kell használni. A vezetési technika aztán a fogyasztásra is hatással van, viszont aki tudja a dolgát a volán mögött, az meglepő értékeket fog elérni. Városban nyolc liter alatti átlaggal vezettem 100 kilométeren, ami ilyen méretű benzines autóra nagyon is jó eredmény. A fogyasztás körülbelül ugyanilyen szinten marad autópályán is, 130 km/órás sebességnél a motor 2700 fordulaton dolgozik. Városon kívül egyébként nyugodt tempóban úgy 6,5 literes átlagot sikerült elérnem. Összegezve és aláhúzvaAz 1.6 Ecoboostra egy árva rossz szót sem mondhatok, hiszen teljesítménye a Kugával kombinálva megfelelő, s ha az ember megtanul vezetni ezzel az erőforrással, még takarékos is. Az új Kuga olyan autó, amelynek a kis és nagycsaládok egyaránt hasznát veszik. A csomagtérbe annyit pakolnak, amennyit akarnak, s ha baj történne az úton, kellő biztonságot nyújt. Ráadásul már az árát is sikerült 20 000 euró alá szorítani, így ezen a téren is felveheti a harcot a konkurenciával. Négykerék-meghajtású változatát csak az vegye meg, aki kifejezetten ilyen autóra vágyik, például azért, mert sokat jár terepre. A többieknek határozottan az 1.6 Ecoboostot ajánlom. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?