Bemutatták Szarka Tamás legújabb verseskötetét Pozsonyban

Pozsony |

<p>Bemutatták Szarka Tamásnak, a Ghymes együttes frontemberének Társ a hóban című, legújabb verseskötetét a pozsonyi Bibliotéka 2014 Nemzetközi Könyvvásáron szombaton.</p>

A Pozsonyi Magyar Intézet gondozásában megjelent könyv a Kossuth-díjas Szarka Tamás negyedik verseskötete. A "Társ a hóban" kétnyelvű, abban magyar és szlovák nyelven egyaránt megtalálható a négy lemezből álló Best of Ghymes kiadványon hallható összes dal szövege.

A kötet bemutatóján egyebek mellett annak létrejöttéről, valamint további terveiről beszélgetett az alkotó Peter Kováccsal a pozsonyi Nemzeti Színház dramaturgjával és Kollai Istvánnal a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatójával.

A bemutató során elhangzott: a verseskötet konkrét megfontolás alapján készült kétnyelvűnek, annak reményében, hogy ha azt a szlovák olvasók is kezükbe veszik, akkor nagy eséllyel közelebb kerülhetnek ahhoz a magyar kultúrához, amely túlnyomó hányaduk számára teljesen vagy nagyrészt ismeretlen.

Szarka Tamás az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kötet fontos lépés lehet, mivel fontos tudni, hogy a magyar versekre, magyar előadóra is kíváncsi-e a szlovák olvasó és a szlovák szakma, annál is inkább mivel a két nemzet közötti viszonyt eljes mértékben a mai napig nem sikerült rendezni. "Talán ilyen apró lépések is segíthetnek abban, hogy egymás felé kell forduljunk" - vélekedett a verseskötet szerzője.

Szarka Tamás, Vávává című első verseskötete 2000-ben jelent meg, ezt követte az Anonymus utazik 2005-ben, majd az Anonymus kérdez című kötet, mely 2006-ban látott napvilágot. Verseit szlovákra, franciára, németre és angolra is lefordították. Előadóművészi, költői és dalszövegírói munkásságáért 2011-ben Kossuth-díjat kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?