Jövőre szigorodnak az adóleírás szabályai

Pozsony |

<p>A jövedelemadóról szóló törvény elfogadott módosítása több olyan változást is tartalmaz, amelyet a vállalkozók keményen kritizálnak.</p>

Ilyen újdonságnak számít a vállalkozás céljára szolgáló gépkocsik adóleírásával kapcsolatban bevezetett plafon is. A vállalkozók jelenleg 48 hónap (négy év) alatt írják le az autójukat, és fokozatosan az egész összeget levonhatják az adóapjukból. Jövőre azonban a felső határ már 48 ezer euró lesz, vagyis ha valaki ennél többet fizet az autóért, azt már nem írhatja le teljes egészében az adójából.

Az új szabályok szerint jövő áprilistól az orvosoknak és a közjegyzőknek is kötelező lesz a pénztárgép használata. Az érintettek tiltakozása azonban meghozta a gyümölcsét, hiszen az eredeti javaslathoz képest jóval többen vehetik igénybe az úgynevezett virtuális pénztárgépeket, amelyek semmibe sem kerülnek, hiszen egy ingyenes online szolgáltatásról van szó, amit az adóigazgatóság működtet majd, és elérhető lesz számítógépről, tabletről és más, internethez kapcsolódó készülékről is. Míg az eredeti javaslat azzal számolt, hogy a virtuális pénztárgépet csak azok vehetik majd igénybe, akik havonta legfeljebb 300 tranzakciót hajtanak végre, a tegnap elfogadott módosítás ezt ezer tranzakcióra növelte.

A legnagyobb vita korábban a kormány azon tervével kapcsolatban robbant ki, hogy a vállalkozók azon termékeket, amelyeket magáncélra is használhatnak, csak részben írhatnák le. Eredetileg 80 százalékos küszöbbel számoltak. A pénzügy egy listát is kidolgozott arról, hogy mit lehet így leírni. Ezen olyan termékek szerepeltek, mint a mikrohullámú sütők, a fűnyírók vagy a televíziók. Végül azonban a kormánypárti képviselőket is sikerült meggyőzni arról, hogy ez nem a legjobb megoldás, ezért maradnak a régi szabályok, vagyis a vállalkozók olyan mértékben írhatják majd le az adott termékeket, ahogyan azt ténylegesen használják. Ha például egy mikrohullámú sütőt csak vállalkozásra használnak, ezt továbbra is teljes egészében leírhatják az adóalapjukból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?