Bejelentették A hobbit - Az öt sereg csatája világpremierjének dátumát

Wellington |

<p>A hobbit-trilógia befejező része, Az öt sereg csatája című epizód világpremierjét december elsején tartják Londonban, a hírt a film főszereplői videoüzenetben jelentették be csütörtökön a Facebook közösségi oldalon.</p>

"Végére értünk utazásunknak Középföldén" - mondta A hobbit-sorozat befejező epizódja főszereplőinek gyűrűjében Ian McKellen, aki Gandalfot, a varázslót alakítja. Az üzenetben bemutatott filmkockák a hobbitok, varázslók, tündérek és orkok utolsó kalandjaiba és harcaiba engednek betekintést. A trilógia záró darabja december 18-án debütál a magyar mozikban.

Peter Jackson új-zélandi filmrendező az elmúlt 14 évben filmesítette meg J.R.R. Tolkien brit író fantázia világát. A Gyűrűk Ura-sorozat értékesítési szempontból minden idők legsikeresebb filmtrilógiája: a 2001 és 2003 között bemutatott, 281 millió dollárból készült trilógia több mint 2,9 milliárd dolláros bevételt szerzett, és összesen 17 Oscar-díjat kapott. A hobbit-trilógia első két epizódja 2012-ben (A hobbit - Váratlan utazás) és 2013-ban (A hobbit - Smaug pusztasága) került a mozikba, és a becslések szerint 1,98 milliárd dolláros jegybevételt értek el világszerte.

A Gyűrűk Ura előtörténetét elmesélő három film költségvetése csaknem háromnegyed milliárd dollárra rúg - derült ki a film forgatásának helyszínén, Új-Zélandon októberben benyújtott pénzügyi dokumentumokból. Bár az összeg rekordnak tekinthető produkciós költségek terén, filmenként kalkulálva az egyes epizódok egyelőre nem nevezhetők minden idők legdrágább munkáinak.

A kiadások részint a forgatás, részint a hosszú évek alatt készült digitális effektusok költségeit tartalmazzák, ám az utolsó nyolc hónap produkciós kiadásai még nem szerepelnek benne. A dokumentumokból nem derül ki, hogy a trilógia decemberben mozikba kerülő utolsó részének globális marketing- és forgalmazási költségeit belekalkulálták-e a nyilvánosságra került összegbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?