Oroszország visszatért a régi időszámításhoz

Moszkva |

<p>Visszatértek Oroszországban a nyári időszámítás 1981-es bevezetése előtti állapotokhoz vasárnap, és a pontos időt illetően Oroszországhoz csatlakoztak az oroszbarát szakadár kelet-ukrajnai megyék is.</p>

Az állandó nyári időszámításnak búcsút mondva egy órával visszaállították az órákat vasárnap hajnalban, ám immár véglegesen, ugyanis nemcsak az állandó nyári időszámítást, de a szezonális óraátállítást sem alkalmazzák a jövőben. Emellett visszaállították a hatalmas országot átszelő 11 időzónát is a négy éve bevezetett kilenc helyett.

Az orosz parlament július 1-jén fogadott el törvényt arról, hogy az európai gyakorlattól - és sajátos oroszországi alkalmazásától - elszakadva visszatérnek az évtizedekkel ezelőtti időszámításra. A törvényjavaslatot Szergej Kalasnyikov, a duma egészségvédelmi bizottságának elnöke akkor egyebek között azzal indokolta, hogy az oroszok krónikus alváshiányban szenvednek és örökké fáradtak.

A Szovjetunióban 1981-ben bevezetett szezonális - márciustól októberig tartó - nyári időszámítást 2011-ben egész évre kiterjesztették, egyben tizenegyről kilencre csökkentették az időzónák számát a hatalmas ország gazdasági egységesítése céljából. A téli időszámítás eltörlését és az időzónák számának csökkentését az akkori államfő, Dmitrij Medvegyev jelenlegi kormányfő kezdeményezte.

Az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló két kelet-ukrajnai megye, Luhanszk és Donyeck Oroszországhoz csatlakozott vasárnap az időszámítást tekintve. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna többi részétől eltérően nem álltak át hajnalban a téli időszámításra, így ott mostantól ugyanannyit ütnek az órák, mint Oroszországban. A szakadár megyékben így egy órával mutatnak többet az órák, mint Kijevben, és kettővel többet, mint Közép-Európában.

A Krím félsziget már márciusi elcsatolásakor átállt a moszkvai időre. Moszkvához igazodva 2011-ben Fehéroroszország is bevezette az állandó nyári időszámítást, ám Minszk most úgy döntött, hogy Oroszországtól eltérően meg is tartja azt. Ukrajnában továbbra is kétféle - téli és nyári - időszámítás lesz. 

A (szezonális) nyári időszámítást Oroszországban egyébként már a bolsevik forradalom után, 1918 és 1922 között is alkalmazták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?