Engedélyhez kötik az idegenvezetést Prágában

Prága |

<p>Hatósági engedélyhez és szakmai vizsgákhoz kívánja kötni a városi idegenvezetést Prága önkormányzata.</p>

Ezzel szeretnének véget vetni annak az áldatlan állapotnak, amikor az önjelölt "idegenvezetők" tucatjai naponta rendszeresen zaklatják ajánlataikkal az óvárosi téri Orloj alatt összegyűlt turistákat. Az önkormányzati rendelet módosítása november 5-én lép életbe.

Az új rendelet szerint a jövőben csak azok folytathatnak idegenvezetői tevékenységet Prágában, akik kiváltják az engedélyt és leteszik a szakmai vizsgát. A nyilvánosságra hozott információk szerint a város vezetése egyúttal kijelöli azokat a helyeket, ahol az idegenvezetők ajánlatokat tehetnek a turistáknak, illetve csoportoknak. 

Jelenleg Prágában az idegenvezetéshez semmiféle engedély nem szükséges. Ezt sokan kihasználják, és olcsó ajánlataikkal elviszik a turistákat a szakképzett, s így drágább idegenvezetőktől. Egyre több a panasz arra, hogy ezek az önjelölt idegenvezetők alig ismerik a város, az ország történetét, s a tényeket gyakran megmásítják, kitalációkkal traktálják a turistákat.

Az idegenvezetők szövetsége üdvözli Prága döntését - jelentette ki Hana Fuková, a szövetség országos vezetője. A döntésnek viszont csak akkor lesz haszna, ha az illetékesek ellenőrizni is fogják a rendelet betartását - mondta. Prága önkormányzata felszólította a regionális fejlesztési minisztériumot is, hogy törvénymódosítással az idegenvezetést sorolják az engedélyhez kötött foglakozások közé. 

"A kilencvenes években, amikor a probléma felmerült, úgy gondoltuk, hogy a helyzetet a piac fogja megoldani. A piac ezt úgy oldotta meg, hogy nem a legjobb, hanem a legolcsóbb idegenvezetés nyert teret" - jelentette ki Václav Novotny főpolgármester-helyettes. Az önkormányzat szerint jelenleg mintegy 2500 személy végez idegenvezetői munkát Prágában, de közülük csak mintegy 800-an aktívak egész évben vagy az egész nyári turistaszezonban. A Prágai Információs Szolgálat vizsgákkal záruló szaktanfolyamait azonban csak mintegy négyszázan végezték el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?