Átlagosan havi 96 eurót tudunk megtakarítani havi 645-ből

Pozsony |

<p>Régiónkban a szlovákiai háztartások számítanak a legspórolósabbnak, a lakosság egyes rétegei között azonban jelentős eltérések vannak &ndash; derül ki az IMAS International piackutató társaság most közzétett felméréséből, amely a Szlovák Takarékpénztár megrendelésére készült.</p>

Eszerint egy átlagos szlovákiai lakos a bevételeiből havonta 96 eurót képes megtakarítani, 6 euróval többet, mint egy évvel korábban. Csak összehasonlításképpen: Csehországban ez 75, Magyarországon 49, Romániában 41, Szerbiában pedig 35 euró. „A szomszédos Ausztriában az egy főre jutó havi megtakarítás eléri ugyan a 188 eurót, Ausztriát azonban nem lehet összehasonlítani régiónk többi országával, hiszen az ottani bérek hatszor akkorák, mint például Romániában” – nyilatkozta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Havi 20 euró spórolás

Hogy az elmúlt évhez képest Szlovákiában 6 euróval nőtt az átlagos megtakarítás összege, az elsősorban a munkaerő-piaci helyzet javulásával magyarázható. „Csökkent a munkanélküliség, vagyis több ember jut állandó bevételhez. Ezzel párhuzamosan az idei első fél évben átlagosan 4,5 százalékkal nőttek a bérek, ami különösen jó adatnak számít, hiszen az előző években a növekedés ennek a felét sem érte el” – állítja Muchová. Szerinte a bevétel-növekedésnek köszönhetően nőtt a lakossági fogyasztás, és az emberek több pénzt képesek megtakarítani is. A lakosság egyes rétegei között azonban továbbra is jelentős különbségek vannak. Negyedük havi 20 eurónál többet nem képes félretenni, a legtehetősebb 28 százalék ezzel szemben 100 eurónál többet is meg tud takarítani. Szlovákia ez utóbbiaknak köszönheti jó régiós helyezését.

Bank helyett inkább otthon

A most közzétett felmérés szerint a lakosság 71 százaléka képes spórolni, miközben a döntő többség a nehezebb időkre próbál meg félretenni bizonyos összeget. Megtakarításait az emberek több mint fele továbbra is banki takarékszámlákon keresztül próbálja meg fialtatni, csaknem ugyanennyien kötnek azonban életbiztosítást is. Mivel a bankok egyre alacsonyabb kamatokat kínálnak, az elmúlt évhez képest 2 százalékponttal 35 százalékra nőtt azok aránya, akik otthon tartják megtakarításaikat. Épp az alacsony kamatok miatt azonban egyre többen vásárolnak befektetési céllal ingatlant (17%) vagy aranyat (8%). A részvényektől és a kötvényektől a többség azonban még mindig ódzkodik, ez utóbbiakra, mint befektetési lehetőségre a megkérdezettek alig ötöde tekint pozitívan.

Tudunk spórolni

A megtakarítások mértéke nem minden esetben függ a bérek nagyságától. Hogy régiónkban az osztrákok képesek a legtöbb pénzt félretenni, az annak köszönhető, hogy nyugati szomszédunknál az Eurostat jelentése szerint tavaly 2283 euró volt a havi nettó átlagbér. Szlovákiában ez csak 645 euró volt, 3,5-szer kevesebb, mint Ausztriában, vagyis érthető, hogy a megtakarítások mértéke is alacsonyabb, mint a gazdagabb szomszédnál. Csehországot azonban úgy sikerült leköröznie Szlovákiának a megtakarításokban, hogy az ottani nettó átlagbér 740 euró, vagyis nagyjából 100 euróval több, mint nálunk. „Az egyes országok bérszínvonalának az összehasonlításánál nem szabadna megfeledkeznünk az árakról sem, hiszen ezek a nyugat-európai országokban jóval nagyobbak, mint nálunk” – állítják a Postabank elemzői.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?