A tervezettnél gyorsabban takarítottak az oroszok

<p>A tervezettnél hamarabb, mintegy 3 és fél óra alatt teljesítette az űrsétára kiszabott &quot;szemételtakarítói&quot; feladatokat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének két orosz tagja - tájékoztattak a Moszkva környéki orosz űrrepülés-irányító központban szerdán.</p>

Makszim Szurajev, az ISS-en tartózkodó 41-es és 42-es számú legénység parancsnoka, valamint Alekszandr Szamokutyajev fedélzeti mérnök közép-európai idő szerint fél négy előtt pár perccel lépett ki a nyílt világűrbe, és 7 óra után 5 perccel visszatért az állomásra. Eredetileg hat óra hosszára tervezték a munkálatokat.     Az orosz űrhajósokat még a misszió kezdete előtt megbízták azokkal a szerelési feladatokkal, amelyekről Szamokutyajev űrhajós annak idején azt mondta, hogy egyfajta takarítói szerepet kaptak, ugyanis több berendezést kellett leszerelniük és eltávolítaniuk az ISS-ről.     Szurajevnek és Szamokutyajevnek egy radiometrikus berendezést és két antennát kellett leszedniük a MIM-2 nevű modulról. Emellett le kellett venniük az Expose-R nevű kutatóberendezés úgynevezett monoblokkjának védőfedelét, és a Teszt nevű program keretében mintát vettek a PIRSZ nevű dokkoló egység ablakáról is. Ezenkívül lefényképezték az űrállomást, hogy a Földön dolgozó szakemberek annak állapotáról tájékozódhassak.    A legénység Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó többi tagja, Jelena Szerova orosz, Alexander Gerst német, Reid Wiseman és Barry Wilmore amerikai űrhajósok az ISS-ről segítették Makszim Szurajev és Alekszandr Szamokutyajev munkáját - mondták el a Moszkva környéki Koroljov városban lévő űrrepülés-irányító központban. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?