Veszélyben a férfiak – túl sok zsírt fogyasztanak

Pozsony |

<p>Egészségtelenül táplálkozik Szlovákia lakossága, részben az egészségtelen étrend miatt élünk rövidebb ideig, mint az Európai Unió nyugati tagállamainak lakossága.&nbsp;</p>

Ugyanakkor pozitív változás, hogy az utóbbi években csökkent a zsírfogyasztás és az energiabevitel, állapították meg a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szakértői az élelmezési világnap alkalmából tartott szakmai összejövetelen.   A javulás ellenére a helyzet továbbra sem megnyugtató: az emberek többsége többet eszik, mint az ajánlott napi tápanyagmennyiség. Az ÚVZ felmérése szerint tavaly a fiatal nők az ajánlottnál 6%-kal, az idősebbek 7%-kal több zsírt fogyasztottak. „A férfiaknál még rosszabb a helyzet. A fiatalabbak 19%-kal, az idősebbek viszont 46%-kal lépik túl a javasolt értéket. Egészségükre nézve ez óriási kockázatot jelent” – figyelmeztetett Iveta Trusková, az országos tisztiorvos helyettese.  Az év végéig új tápanyagmennyiség-ajánlásokat dolgoznak ki, szükség esetén szorgalmazni fogják az élelmiszerbiztonsággal összefüggő jogi normák módosítását. Trusková szerint vissza kell fordítani az elhízási trendet – ez nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket is érinti. „Rendkívül fontos a szemléletváltás, hogy az emberek máshogy viszonyuljanak az étkezéshez, és jó lenne, ha jobban odafigyelnének a vendéglőkben, éttermekben kínált ételek tápértékére, a tápanyagok mennyiségére, összetételére” – jegyezte meg.  Szakemberek szerint a rendszeres étkezés nemcsak egészséges, hanem pszichológiai szempontból is fontos. „Az emberek csaknem kétharmadának az ebéd egyben pihenési lehetőség, ez alatt az idő alatt új erőre kapnak, lelkileg is felfrissülnek” – ismertette az ezzel kapcsolatos felmérés eredményeit Barbora Hrapková Šlosárová, a Gfk ügynökség munkatársa. A megkérdezettek 40 százaléka azt mondta, ha kihagyja az ebédet, fáradtnak érzi magát, 34 százalék pedig idegesebb, rosszkedvű és ingerült, ha nem ebédelhet.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?