Kaszálógépek helyett legelésző kecskék

Dunacsún (Čunovo) |

<p>Élő &bdquo;fűnyírókkal&rdquo; vágják a füvet Dunacsúnnál, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a Pozsonyi Regionális Természetvédő Egyesülettel (BROZ) közösen új projektet indított. A program nemcsak pénztárcakímélő, hanem ökológiai szempontból is fontos.</p>

Az új kísérleti projekt keretében a Vízgazdálkodási Vállalat kecskéket és birkákat telepített a füves területekre a bősi vízerőmű dunacsúni részén. A program célja, hogy a haszonállatok tartásával természetes módon tartsák karban a zöldterületeket. A módszer előnye, hogy az állatok oda is eljutnak, ahol gépekkel nem tudnák lekaszálni a füvet. „Külföldön nagyon sok helyen alkalmazzák ezt a természetes módszert. Szerettünk volna olyan projektet indítani, amely természetbarát, ugyanakkor takarékos” – mondta Ladislav Lazár, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat vezérigazgatója, a bősi vízerőmű megbízott kormánybiztosa.

Az Európai Unió több országában elfogadott módszer az élő „fűnyírók” használata, Szlovákiában ez az első ilyen projekt. Lazár elmondta, próbálják meghatározni, hány állatra van szükség egy adott méretű területen. Ha sikeres lesz a program, Dunacsúntól egészen Bősig ezzel a módszerrel tartaná karban a vállalat a füves területeket. „Az állatok gondozása sokkal kevesebbe kerül, mint a fűnyíró gépek működtetése. Számításaink szerint ezen a szigeten, közel 45 000 négyzetméter területen évi 10 000 eurót tudunk spórolni” – közölte Ladislav Lazár.

A legeltetés jó hatással van a növényzetre, segíti a beporzást, és az állatok természetes módon trágyázzák a területeket. „Egyesületünk a Duna mentén, például a komáromi járásbeli Nagyléli-szigeten is végez hasonló tevékenységet. Májusban a Vízgazdálkodási Vállalattal közösen megújítottuk az ottani holtágat, és akkor figyeltek fel erre a módszerre. Megtetszett nekik, és úgy döntöttünk, kipróbáljuk nemcsak a védett területeken, hanem a vízerőmű környékén is” – mondta Tomáš Kušík, a BROZ elnöke. Az elmúlt évek során megváltozott életmód, a mezőgazdaság és az állattenyésztés hanyatlása a természetre is kihatással van. A legeltetéssel a környezet biológiai sokféleségét is meg tudják őrizni. „A projekttel szeretnénk racionális megoldást kínálni a vízpartok és töltések gondozására, valamint a biodiverzitás megújítására, megtartására” – nyilatkozta Tomáš Kušík.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?