Miről döntenek az önkormányzatok?

<p>November 15-én választunk polgármestert és helyi képviselőket. Milyen jogköreik vannak a településvezetőknek? Mit ígérhetnek a kampányban és mit tudnak a valóságban teljesíteni mindebből?<br />&nbsp;</p>

Szlovákiában kétszintű önkormányzati modell van: az egyik a megyei, a másik a helyi szint. Minden településnek van polgármestere és saját képviselő-testülete – függetlenül attól, milyen a község lélekszáma. Ők közösen alkotják a település önkormányzatát. Kassán és Pozsonyban a városrészek miatt mindez duplán van: a főpolgármester és a város képviselő-testülete mellett minden városrésznek van saját polgármestere és közgyűlése.

Négyévente választunk
A helyi önkormányzat vezetőit négyévente választjuk meg. Mivel a polgármestert közvetlenül a lakosok választják, nem függ a képviselő-testülettől.
A közgyűlésnek nem tartozik felelősséggel, a helyi képviselők nem tudják leváltani. Ez fordítva is igaz: a polgármester nem tudja elmozdítani helyükről a megválasztott képviselőket.

Miről döntenek?
Az önkormányzat a település vagyonával gazdálkodik, emellett az elmúlt 25 évben különböző jog- és hatásköröket kapott a kormányzattól. Például a helyi utakról (egyszerűen mondva azokért a mellékutcákról, amelyeken nem halad át buszforgalom) vagy az óvodákról és alapiskolákról az önkormányzat dönt, utóbbiaknak ő a fenntartója.
A közgyűlés fogadja el az önkormányzat költségvetését, dönt a területrendezési tervről, a helyi adók nagyságáról, írhat ki helyi népszavazást (pl. a falu nevének megváltoztatásáról), fogadja el az általános érvényű rendeleteket.
A képviselők határozzák meg a polgármester fizetését (a lakosságszám alapján egy ez meghatározott sávban mozog), a polgármester javaslatára megválasztják a helyi intézmények (pl. iskola) igazgatóját, valamint ők döntenek arról is, ki lehet a város/község díszpolgára és hogyan nézzen ki a település címere.

A polgármester a helyi kormányfő
Nagyon durva körvonalakban elmondható: a polgármester és a képviselő-testület jogkörei úgy vannak elosztva, mint a kormány és a parlament kompetenciái. Vagyis a képviselők fogadják el a különböző jogi normákat, adnak keretet az önkormányzat működésének, míg a polgármesteré a hétköznapi és gyakorlati irányító szerep.
A polgármester hirdeti meg a képviselő-testületi gyűléseket és vezeti őket, irányítja az önkormányzatot, kifelé ő képviseli a települést, vagyis ő ír alá mindennemű szerződést az önkormányzat nevében.
A polgármestert csak népszavazás útján lehet leváltani, ezt a helyi választópolgárok 30 százalékának kell kérnie, valamint a közgyűlés akkor is kiírhatja, ha a polgármester ismételten megsérti az alkotmányt és a törvényeket.

Milyen kampányszövegnek ne dőljünk be?
Legfőképpen olyannak, amely során a jelölt olyat állít, amit biztosan nem teljesíthet. Jobb lesz a helyi gimnázium! – ez biztosan hazug szlogen, ugyanis a középiskolák megyei hatáskörben vannak. Az elsőrendű utakért is a megye felel. Ugyanígy nem tudja a polgármester csökkenteni vagy eltörölni a jövedelemadót, a társasági adót, az áfát vagy a jövedéki adókat.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?