A nővérek fogják fizetni a gázszámlát

A nővérek fogják fizetni a gázszámlát
Aranyosmarót (Zlaté Moravce) |

<p>A nővérek fizetéséből levont összegből akarja a kórház igazgatója állni a gázszámlát, miután a városi képviselő-testület nem hagyta jóvá, hogy kölcsönt vegyen fel a kazán és a vezetékek felújítására.</p>

Fél évig tartó egyeztetést követően tízszázalékos bércsökkentésben állapodott meg a szakszervezetekkel. Ez havi mintegy ötezer eurót jelent, a gázszámla ötödét.

Az önkormányzati tulajdonban lévő aranyosmaróti kórház az elavult vezetékek miatt havi 20–30 ezer eurót költ fűtésre, míg hasonló nagyságú kórházak 4–5 ezer eurót. A meleg egyszerűen elvész, télen kifejezetten a járdákat fűtik. A felújítás szükségességéről évek óta szó van a helyi önkormányzat ülésein, de pénz soha nem került rá, inkább a kórház energiaszámlákon felhalmozott adósságait törleszti a város. Most először vált reálissá a teljes rekonstrukció, az Európai Fejlesztési Bank 382 ezer eurós hitelt nyújtott volna a középület energiatakarékos felújítására. A városatyák saját szemükkel is látták, milyen állapotban van a kórház kazánja és a vezetékek, mégsem szavazták meg a hitel felvételét – attól tartottak, hogy a kórház igazgatója, Martin Cimrák nyer majd a közbeszerzésen. Cimrák ezt cáfolta, mondván, mindent az Európai Fejlesztési Bank felügyel, de nem győzte meg a képviselőket.

Nem kizárt, hogy bércsökkentés a közeljövőben a kórház többi alkalmazottját is eléri és további elbocsátásokra is sor kerül. Mostanáig nyolc alkalmazott távozott a kórházból, négyen az adminisztratív részlegről, négyen az orvosok közül, de csak hárman kaptak felmondást. A többiek megegyezéssel távoztak, vagy nyugdíjba mentek. A kórház gazdaságos működtetése azonban az igazgató szerint nem biztosítható folytonos megvonásokkal és a lyukak betömésével. „Ha az önkormányzat komolyan gondolja, hogy egyedüliként az országban saját kórházat akar, befektetnie is kell. Vagy legalább nem lenne szabad akadályoznia, hogy uniós támogatással fejlesszünk, mert lassan minden pénzt az épület fenntartása visz el” – jelentette ki Cimrák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?