Eljárás indult Sarkozy korábbi munkatársai ellen

Párizs |

<p>Hamisítás és hivatali bizalommal való visszaélés gyanúja miatt hivatalos eljárás indult szombaton a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) három korábbi vezető munkatársa ellen Nicolas Sarkozy volt államfő 2012-es elnökválasztási kampányának állítólagos hamis számlái ügyében.</p>

Eric Cesarit, a párt volt igazgatóját, akinek beceneve "Sarkozy szeme", Fabienne Liadze volt pénzügyi igazgatót és Pierre Chassat volt kommunikációs igazgatót csütörtökön vette őrizetbe a korrupció elleni francia nemzeti hivatal, azóta tartott a kihallgatásuk. Szombaton mindhárman rendőrségi felügyelet alá kerültek, s nem léphetnek egymással kapcsolatba az eljárás végéig.  

Az ügyben márciusban kezdődött vizsgálat, miután egy sajtóleleplezést követően Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte: Sarkozy kampányának túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és dupla könyveléssel próbálta meg fedezni a párt. 

A Bygmalion három vezetője ellen - 48 órás kihallgatásukat követően - már szerda este hamisításban való bűnrészesség gyanúja miatt eljárás indult. A vizsgálóbírók előtt azonban csak egyikük, a céget alapító Guy Alves ismerte be, hogy részt vett abban a csalásban, amelynek célja Sarkozy kampányszámláinak meghamisítása volt.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását egy független szervezet, a Kampányszámlák nemzeti bizottsága intézi. A testület 2012 decemberben nem hagyta jóvá Sarkozy elszámolását, mivel a volt államfő 363 ezer euróval (112 millió forinttal) többet költött el a megengedett 22,5 millió eurónál (6,6 milliárd forintnál). Az elutasító döntést az alkotmánytanács jóváhagyta. Az csak utóbb derült ki, hogy a túlköltekezést a Bygmalion hamis számláival és dupla könyveléssel megpróbálta elfedni a párt. Rendőrségi források szerint 18,5 millió eurót (5,6 milliárd forintot) próbáltak meg ily módon eltüntetni Sarkozy kampányszámláiról.    

A politikai életbe alig két hete visszatért, a már 2017-es elnökválasztásra készülő volt államfő első televíziós interjújában szeptember 21-én azt állította, hogy a Bygmalion nevét csak "sokkal a 2012-es elnökválasztás után" hallotta először. Két és fél évvel ezelőtti elnöki leköszönése óta egyébként eddig hét olyan ügyben indított eljárást az ügyészség, amelyekben Sarkozy személyesen is érintett lehet. 

Az Odoxa közvélemény-kutatóintézetnek a Le Parisien című napilap és I-télé hírtelevízió számára készített, szombaton nyilvánosságra hozott felmérése szerint a franciák 43 százaléka azt szeretné, ha Alain Juppé volt miniszterelnök lenne a jobboldali jelölt a 2017-es elnökválasztáson, Sarkozyt a megkérdezetteknek csak 28 százaléka látná szívesen ismét elnökjelöltként. Az ellenzéki táborban azonban még mindig Sarkozy a legnépszerűbb: az UMP tagjainak 62, a jobboldali szimpatizánsoknak pedig 51 százaléka őt támogatná, míg Juppé az UMP-ben 26, a teljes jobboldalon pedig csak 30 százalékos támogatottságot élvez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?