Ismét 3 százalék körül a költségvetési hiány

Pozsony |

<p>Idén nagyobb lyuk tátong majd az államkasszán, mint azt a kormány eredetileg elképzelte &ndash; ismerte el Peter Kažimír pénzügyminiszter.</p>

 Az erről szóló kormányanyagot váratlanul hétfőn per rollam rendkívüli kormányülésen fogadta el a kabinet (per rollam – amikor telefonon bólintanak rá a miniszterek). Az idei évre szóló költségvetés 2,64 százalékos államháztartási hiánnyal számolt, Kažimír szerint azonban ennek az elérése ma már nem reális, a legújabb előrejelzések szerint a deficit elérheti a 2,93 százalékot is, vészesen megközelítve a 3 százalékos küszöböt, amit az ország eurózónás vállalásai miatt semmiképp sem szabadna meghaladni.

Szlovákia ugyanis négy és fél év után idén júniusban került ki a túlzottdeficit-eljárás alól, mivel sikerült 3 százalék alá csökkentenie az államháztartási hiányát. A deficit a 2008-as 2,1 százalékról az első Fico-kormány idején, 2009-ben ugrott 8 százalékra, Szlovákia ellen így még az év decemberében megindították az eljárást. Ha a kormánynak nem sikerült volna letörnie a hiányt, az elkövetkező időszakban nagyobb kamatot számítottak volna fel az állam számára nyújtott hitelekre.

Az idei évre várható deficit tegnap közétett előrejelzésénél a pénzügy már figyelembe vette a legújabb gazdasági elemzéseket, amelyek a napokban láttak napvilágot. Kažimír szerint az államháztartási hiány növekedéséhez elsősorban az önkormányzatok felelőtlenebb gazdálkodása járult hozzá, romlott azonban az állami egészségbiztosítási rendszer gazdálkodása is. Elemzők szerint a pénzügyminiszter ahelyett, hogy az önkormányzatokra mutogatna ujjal, inkább a kormányzati kiadások visszafaragásával foglalkozhatna. A helyi önkormányzatok ugyanis a hatályos törvények alapján – a kormánnyal ellentétben – nem fogadhatnak el deficites költségvetést, vagyis csak annyit költhetnek, amennyi bevételük van.

„A negatív tényezők között említhető az e hónapban életbe lépő új, a korábbinál szigorúbb szabályokat tartalmazó uniós statisztika is” – áll a pénzügy jelentésében. A jó hír a miniszter szerint azonban az, hogy nőnek az állam adóbevételei. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?