Interneten toborozza titkos ügynökeit az izraeli Moszad

Tel-Aviv |

<p><span style="font-size: 12.222222328186px;">Ha korábban valaki be akart lépni a világ legtitokzatosabb hírszerző szolgálata, az izraeli Moszad kötelékébe, annak a &quot;felvételijéhez&quot; hozzátartozhatott, hogy sikeresen beosonjon egy nagykövetségre, válaszoljon egy rejtjelekkel megírt újsághirdetésre vagy felkutasson egy cím nélküli, nyilvántartásba nem vett tel-avivi épületet, ahol egy rejtélyes &quot;vizsgáztató&quot; várta. Mostantól a jelentkezéshez csupán jobb egérgombbal a megfelelő helyre kell kattintani a titkosszolgálat honlapján.</span></p>

A Moszad, amelynek működését a legszigorúbb titoktartás övezi, múlt héten egy vadonatúj, stílusos toborzó videóval dobta fel honlapját, valamint lehetővé tette az online jelentkezést mindazok számára, akik az izraeli titkosszolgálatnál kívánnak karriert építeni. A héber, angol, francia, orosz, arab és perzsa nyelveken elérhető, a legújabb dizájntrendeket követő weboldal forradalmasíthatja a legendás ügynökség eddigi toborzási módszereit. 

"Továbbra is a legjobbakat kell megnyernünk a szolgálatnak, hogy a Moszad ezután is vezethesse és védelmezhesse Izraelt" - olvasható Tamir Pardónak, a titkosszolgálat főnökének az új oldal elindulásakor kiadott közleményében. "Sikerünk titka minőségi humán erőforrásainkban keresendő" - tette hozzá.

A Moszad héberül intézetet jelent, és ez a Hírszerzés és Különleges Műveletek Intézetének rövidítése. Az izraeli hírszerző közösség részeként a zsidó állam titkosszolgálata az egész világot behálózza, és sokak szerint a legvakmerőbb titkos  akciókat jegyzi.

Ez utóbbiak közül csupán néhány sikeres bevetés és fiaskó szivárgott ki az idők folyamán. Például a Moszad ügynökei az 1972-es müncheni olimpián az izraeli küldöttség elleni támadást követően sorra "levadászták" a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezetnek a túszdrámáért felelős tagjait. A titkosszolgálat történetének egyik legnagyobb kudarcaként pedig azt az akciót tartják számon, amikor 1973-ban a norvégiai Lillehammerben a Fekete Szeptember tervezési főnöke, Ali Hasszán Szalameh helyett egy marokkói származású pincért öltek meg a Moszad emberei.

Az új honlapon megjelent videofelvétel természetesen az ügynökség izgalmas és titokzatos természetét domborítja ki, folyamatosan keringő műholdakat és drónokat, valamint megfigyelési műveleteket végző vagy épp számítógépeket feltörő, fekete öltönyös nőket és férfiakat mutat. Sokkal valószínűbb azonban az, hogy a James Bond-filmekbe illő ügynökösködés helyett a jelentkezők a Moszad technológiai, kibernetikai vagy adminisztratív ügyekkel foglalkozó részlegein helyezkedhetnek el.

Mivel a Moszadnak nincsen szóvivője, és közvetlenül nem, csupán a miniszterelnöki hivatalon keresztül érhető el, a honlap elindítását kísérő közleményen kívül keveset lehet tudni az ügynökség új médiát érintő stratégiájáról. 

Mindenesetre Gad Simron, aki tíz évig szolgált az intézményénél, az online toborzó kampány kapcsán így nyilatkozott: "ezzel olyan embereket is elérhetnek, akiknek megtalálására korábban semmi esélyük nem volt". A Moszad eddig egyfajta zártkörű társaság volt, olyan klub, ahova a családtagokat és a barátokat hívták dolgozni. Néha ugyan megjelent néhány "érdekes állást" ígérő hirdetés, és a több útlevéllel bíró, valamint szigorú állambiztonsági átvilágításon átesett egyének időnként kaphattak állásajánlatot ígérő telefonhívást, azonban az "utcáról beeső" jelentkezők esélyei szinte a nullával voltak egyenlők - magyarázta a korábbi hírszerző.

Simron hozzátette: mivel a 21. század elején szinte mindenütt videokamerákat helyeztek el, sokkal nehezebb identitását elrejtenie a megfigyelők elől annak, aki csak úgy be akar sétálni egy izraeli nagykövetségre, hogy a Moszadhoz csatlakozzon. Habár az internetes hirdetésre jelentkezőket tekintve néhány csodabogár és ellenséges elem is fennakadhat a titkosszolgálat hálóján, a volt ügynök szerint a Moszad képes arra, hogy hatékonyan szűrje ki a legjobbakat.

Emellett a titkosszolgálat honlapján leszögezi: az online jelentkezés diszkrét és biztonságos. Az űrlap kitöltéséhez adott utasítások között ez olvasható: "biztos lehet abban, hogy munkatársaink a legkörültekintőbb óvatossággal és a legszigorúbban járnak el mindenben az Ön személyes biztonságának szavatolásáért". Hozzáteszik, a jelentkezés benyújtásakor érdemes figyelni arra, hogy az adott számítógép és a tartózkodás helyszíne elég biztonságos-e. A Moszad ezen felül azt tanácsolja, hogy a jelentkező olyan eszközöket használjon a kitöltéskor, amelyek alapján később nem azonosítható be, és az űrlap beadása után törölje az internetes böngésző előzményeit. 

Míg az izraeli titkosszolgálatnál újdonságnak számít az internetes toborzás, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) vagy a brit MI6 honlapján bőségesen találhatnak információkat a karrierlehetőségekről az internetezők. Nem csupán a külföldi hírszerzés előzte meg azonban a Moszadot, a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat már 2006-ban elindította toborzást célzó online kampányát. Emellett honlapján terrorizmussal kapcsolatos statisztikák, alapos történeti áttekintés és a műveleteiről szóló átfogó körkép található.

Természetesen a Moszad sokkal kevesebb bepillantást enged működésébe vagy történetébe. "Az ügynökség tevékenységéről szóló információ nem jut el a nagyközönséghez, és a sok évvel az események után a sajtóban közzétett történetek gyakran csupán a jéghegy csúcsát jelentik a majdhogynem elképzelhetetlen tetteknek és műveleteknek" - magyarázta Pardo.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?