Fico: csak egy teljes bér járjon a parlamenti képviselőknek

Pozsony |

<p>A parlamenti képviselők bérhalmozásának megszüntetését célzó, törvénymódosító javaslatot jelentett be Robert Fico Pozsonyban egy sajtótájékoztatón szerdán.</p>

A javaslat szerint úgy módosítanák a közjogi méltóságok bérezését szabályozó törvényt, hogy az a parlamenti képviselőknek megszabja: csak a parlamenti képviselői bérük esetében legyenek jogosultak az egész összegre, de ha más közhivatalt vagy választott tisztséget is betöltenek, az azután járó fizetés helyett csak minimálbért kapjanak. A korlátozás nem vonatkozna a képviselőknek a magánszféra területén esetleg betöltött állásaira.

A módosító javaslat, várhatóan még az idén, de Robert Fico ígérete szerint már csak a novemberi helyhatósági választások után kerül a pozsonyi törvényhozásba. Az új szabályozás - elfogadása esetén - a kormányfő tervei szerint 2016-tól, a soron következő parlamenti választások után lép majd hatályba.

A módosítás előkészítői szerint a változtatást takarékossági megfontolások teszik indokolttá. Szlovákiában ráadásul gyakori, hogy a törvényhozás képviselői e választott tisztségük mellett még más, ugyancsak államilag vagy önkormányzatilag finanszírozott tisztséget is betöltenek. A leggyakrabban az fordul elő, hogy a parlamenti képviselők, megyei, illetve önkormányzati képviselői tisztséget, polgármesteri vagy megyei vezetőségbeli posztot látnak el egyidejűleg. Jelenleg egy parlamenti képviselő alapbére mintegy három és fél ezer eurót tesz ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?