A művészet értelméről

Nyitra |

<p>Az ország legrangosabb színházi ünnepét idén szeptember 26. és október 1. között rendezik meg. A Színházi Nyitra (Divadelná Nitra) fesztivál idén merész mottót talált: Minek a művészet?</p>

Öt hazai és öt külföldi előadás szerepel a fesztivál főprogramjában. Bár a 23. Színházi Nyitra hivtalosan csak jövő pénteken kezdődik, a kísérőrendezvények némelyike már javában zajlik. A kiállításoktól a performanszon át a gyermekprogramokig a művészet többféle formában van jelen a város utcáin, terein. A műemléképületekre és a köztéri szobrok talapzatára pedig „Ez is művészet” felirat került. A szervezők ilyen módon is emlékeztetni akarják a járókelőket arra, hogy a művészet lépten-nyomon kürölvesz bennünket és hatással van ránk. „Szeretnénk elgondolkoztatni a nézőket a művészet feladatáról, arról, milyen lehetőségei vannak az emberi karakterek és a társadalmi viszonyok befolyásolására” – emelte ki Darina Kárová, a fesztivál igazgatója.

Művészet = szórakozás?

Korunk átlagembere művészet alatt elsősorban szórakoztatást ért – véli Svetozár Sprušanský, aki az idei fesztivál főprogramjában szereplő hazai előadásokat válogatta. Bár a kínálat egyetlen ember ízlését tükrözi, a döntnök igyekezett olyan megkérdőjelezhetetlen értékeket kiválasztani a megtekintett körülbelül harminc kőszínházi produkcióból, amelyek gondolkodtatnak, felráznak, sőt provokálnak. Az elmúlt színházi évad hazai termése szerinte 80 százalékban szórakozató jellegű előadásokból állt, ami azt jelzi, hogy a színházak a bevétel érdekében kénytelenek alkalmazkodni a nagyközönség ízléséhez. Ez egyébként európai, sőt világtendencia: a fesztiválra meghívott külföldi előadások alkotói sem igazán próféták a saját hazájukban, egy szűk réteg körében azonban „sztároknak” számítanak.

Alternatív sztárok

Ilyen alternatív sztár a budapesti Pintér Béla író, rendező, színész, akinek drámái nem véletlenül jelentek meg idén könyv alakban is. Társulatának minden egyes új előadása eseményszámba megy, a szeptember 27-én Nyitrán bemutatásra kerülő Kaisers TV, Ungarn például a 2012-es Vidor Fesztivál legjobb színpadi előadásának díját kapta. A politikai dráma főhőse Baráznay Ignácz, a szabadságharc mártírja. Tisztázatlan halála után negyven évvel lánya, Amália egy különös transzcendens utazás alkalmával visszakerül 1848-ba, és a császári televíziónál kap állást. Lassan kiderül számára, hogy apja korántsem volt olyan eszményi, mint ahogy a nemzet emlékezetében él.

A Színházi Nyitra nyitódarabja a berlini Wolksbühne színház groteszk, cím nélküli vígoperája, a német színház fenegyerekének számító Herbert Fritsch rendezésében, aki ezúttal a revü, az operett, az opera, a némafilm és a videoklipek világából és vizualitásából épít szöveg nélküli látványszínházat. A hírhedt társulat tíz évvel ezelőtt már szerepelt a nyitrai fesztiválon, mostani fellépésük állítólag még annál is bizarrabb lesz.

Egy szlovén, egy belga és egy cseh társulat is szerepel Nyitrán. Ez utóbbit talán nem kell bemutatnunk a magyar olvasóknak sem, hiszen a Divadlo na zábradlí évtizedek óta Prága egyik legfontosabb színházi műhelye. A Zlaté šesťdesiate című darab Pavel Juráček filmrendező, a cseh új hullám képviselőjének naplója alapján készült. Egy ember konfliktusairól mesél a hatalommal, a művészvilággal és saját bohém lelkével. Az előadás szeptember 29-én este látható.

A hazai minta

A hazai produkciók egyikének magyar vonatkozása is van: Bárdos Judit és Oszlík Péter is szerepel a Patkányok című drámában, amelyet a vendéglátó nyitrai Andrej Bagar Színház mutatott be, és amely egy újszülött gyermekétől megválni kényszerülő nő története a fasizálódó Németországban. Az ember és a társadalom egyszerre sodródik rossz irányba, és mindkét folyamat megállíthatatlan. Az előadás rendezője Roman Polák, aki a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulatának igazgatójaként is érdekelt a fesztiválon. A főváros első számú teátruma Jonathan Littell Jóakaratúak című, világszenzációt keltő regényének színpadi változatát játssza, Láskavé bohyne címmel. Azt a folyamatot járja körül, ahogyan egy fiatal náci tiszt a második világháborúban egyre nagyobb gaztetteket hajt végre, ám minden döntésére olyannyira logikus magyarázatot képes adni, hogy a szemlélő végül már nem biztos a bűnösségében.

A kísérőprogramból mindenképp említést érdemel a nyitrai Teatro Tatro társulat új előadása. A Mester és Margarita, Mihail Bulgakov korszakos művének színpadi adaptációja Ondrej Spišák rendezésében néhány hete aratott zajos szakmai és (réteg)közönségsikert Nyitrán és Pozsonyban. A darab rendhagyó helyszínen, egy cirkuszi sátorban látható a fesztivál ideje alatt, több alkalommal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?