Újrakezdődnek a tartós tűzszünetről szóló közvetett tárgyalások

Rámalláh |

<p>Újrakezdődnek szeptember 24-én az Izrael és a palesztinok képviselői közötti közvetett tárgyalások Kairóban egy tartós tűzszünetről, amely a július elején Jeruzsálem és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet között kirobbant gázai konfliktust zárná le - közölték szombaton az egyiptomi fővárosban palesztin és egyiptomi illetékesek. A hírt izraeli forrásból egyelőre nem erősítették meg.</p>

A felek augusztus 26-án kötöttek átmeneti tűzszüneti megállapodást, amely véget vetett a fegyveres harcoknak az övezetben. Ez a megegyezés előírta, hogy Jeruzsálemnek és a palesztinoknak egy hónapon belül újra kell kezdeniük a tárgyalásokat a vitás kérdésekről. Egy egyiptomi illetékes megerősítette, hogy az izraeli delegáció és a palesztin politikai erők mindegyikét képviselő csoport jövő szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ül.

A megbeszéléseket a két legfőbb palesztin párt, a mérsékelt Fatah és a Hamász hétfői egyeztetései előzik meg. Egyiptom kormánya szombaton arra kérte Mahmúd Abbász palesztin elnököt és a rivális politikai erő, a Hamász vezetőjét, hogy a palesztin egységkormányon belüli vitáik rendezése érdekében jövő hét elején Kairóban egyeztessenek.

A júniusban felállított egységkormányt a Gázai övezetet uraló Hamász és a Ciszjordániát ellenőrző, Abbász vezette Palesztin Hatóság közötti nézeteltérések veszélyeztetik. A palesztin elnök korábban kijelentette, a Hamász nem  tartja tiszteletben a palesztin egységkormány létrejöttekor kötött megállapodásokat, s az iszlamista szervezet továbbra is önkényuralmat gyakorol a Gázai övezetben. Ezzel szemben a Hamász azt rótta fel a Palesztin Hatóságnak, hogy hónapok óta nem fizetik a Gázai övezet mintegy 45 ezer közalkalmazottjának bérét.

Abbász a Fatah és a Hamász közötti együttműködés beszüntetését is kilátásba helyezte, amennyiben nem változik a helyzet. Szakértők szerint a palesztin erők közötti egyeztetések kimenetele dönthet az izraeli-palesztin közvetett tárgyalások sorsáról.

Az Erős Szikla elnevezésű izraeli hadművelet ötven napig, július 8-ától augusztus 26-áig tartott. Ez idő alatt a Gázai övezetben meghalt 2140 ember, 11 ezer pedig megsebesült. Izraeli adatok szerint az akcióban több mint 750 palesztin fegyverest öltek meg. Az izraeliek 66 katonája meghalt, ez volt az 2006-os háború óta a legnagyobb arányú izraeli veszteség. Hat izraeli civil is életét vesztette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?