Kísérlettel mutatták be, hogyan tanulhatott meg "járni" a hal

Ottawa |

<p>Szokatlan kísérlettel mutatták be kanadai kutatók, hogyan tanulhattak meg &quot;járni&quot; mintegy 400 millió évvel ezelőtt a vízi gerincesek.</p>

A kísérletben az Ottawai Egyetem Emily Standen vezette kutatócsoportja nyolc hónapon át kizárólag szárazföldön nevelte a nílusi sokúszós csuka kicsinyeit. Ez a hal ideje legnagyobb részét a vízben tölti, bár a vízen kívül is tud lélegezni.

A szokatlan életfeltételek arra kényszerítették a halakat, hogy testfelépítésüket hozzájuk igazítsák. A vízi és a szárazföldi viszonyok különbözősége miatt alkalmazkodniuk kellett a nagyobb nehézségi erőhöz és rá kellett szorítaniuk magukat, hogy úszás helyett a földön "járjanak".

A szárazföldhöz szokott halak ügyesebben "jártak", mint az azonos fajú, vízben élő társaik, az uszonyaikat ugyanis a testük mellett mozgatták, fejüket fölemelték. Sok anatómiai változás tükrözte azt a fejlődést, amely a szárazföldi gerincesek kialakulásához vezetett és amiről a kövületek is tanúskodnak - írták a kutatók. Így a megfigyelt viselkedésbeli változások megmutathatták, mi történhetett, amikor az első halak uszonyaikkal a földre léptek - mondta Hans Larsson, a Nature tudományos folyóirat friss számában megjelent tanulmány másik szerzője.

"Ez az első, általunk ismert példa, mely megmutatta, hogy ez az alkalmazkodási készség hogyan segíthette az evolúció nagy változásait" - magyarázta a kutató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?