Mick Jaggerről neveztek el egy 19 millió évvel ezelőtti mocsárlakó lényt

Washington/London |

<p>Mick Jagger, a Rolling Stones frontemberének tiszteletére a Jaggermeryx naida nevet kapta egy 19 millió évvel ezelőtt élt mocsárlakó lény, amelynek fosszíliái az egyiptomi sivatagban kerültek napvilágra. A leletet az amerikai Wake Forest Egyetem és a Duke Egyetem kutatói a Journal of Paleontology legújabb számában mutatják be.</p>

A sivatagos terület, ahol feltárták a fosszíliát, évmilliókkal ezelőtt mocsaras deltavidék volt - olvasható a ScienceDaily hírportálon. A Jaggermeryx naida, azaz "Jagger vízi nimfája" akkora volt, mint egy kisebb szarvas. A fura lény, amely a páros ujjú patások, az Anthracotheriidae kihalt családjához tartozott, leginkább egy sovány víziló és hosszúlábú sertés keverékére emlékeztet. 

"Jagger vízi nimfája" egyike volt az Anthracotheriidae-családnak a helyszínen feltárt hat fajának. A többi öttől az különbözteti meg, hogy állkapcsának mindkét oldalán apró lyukak, az idegek kilépési helyei sorakoztak. A szokatlanul gazdag ideghálózat, valamint az állkapcsok alakja arra enged következtetni, hogy a mocsárlakó lénynek nagy, "érzéki" ajkai voltak, akár csak a brit rocklegendának. 

Az elvégzett izotópos vizsgálatok alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lény növényevő volt, a táplálék begyűjtését lényegesen megkönnyítették számára a nagyméretű, érzékeny ajkak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?