Olcsóbb lehet a telefonálás

Pozsony |

<p>Az Orange és az O2 mobilszolgáltatók hálózataik összekapcsolását tervezik, ami jelentős költségmegtakarítást jelentene számukra. A közös hálózat az ügyfeleiknek is előnyösebb lenne, ennek köszönhetően ugyanis jobb minőségű szolgáltatásokra és alacsonyabb árakra számíthatnak.</p>

Az Orange és az O2 hálózatának az összekapcsolásáról szóló hírt elsőként a Hospodárske noviny gazdasági napilap szellőztette meg. René Parák, az O2 Slovensko kommunikációs igazgatója a lapnak elismerte, hogy már tárgyalnak az Orange képviselőivel, részleteket azonban egyelőre egyik társaság sem közölt. Az előzetes hírek szerint a tárgyalásokat az idei év végéig szeretnék lezárni.

Az elemzők szerint a hálózatok összekapcsolása a mobilszolgáltatók és ügyfeleik számára is előnyös lenne. Az O2 számára a legnagyobb előnyt az jelentené, hogy nem kellene alapjaiból felépítenie a legmodernebb és egyben legdrágább 4G-s hálózatot, hiszen igénybe vehetné az Orange már létező hálózatát. Az Orange ezzel szemben igénybe vehetné az O2 technológiáját. A jövőben így mindkét cég több időt szentelhet a lefedettség további növelésére, vagyis a szolgáltatásaikat olyan helyeken is igénybe lehet majd venni, ahol egyelőre még nincs lefedettség. „Nincs értelme annak, ha két mobilszolgáltató párhuzamosan építi ki a hálózatát, az egyik átjátszóállomást építve a másik mellé” – nyilatkozta Branislav Máčaj, a Szlovák Távközlési Hivatal volt vezetője. Az együttműködésnek köszönhetően a két mobilszolgáltató az előzetes becslések szerint több százezer eurót takaríthat meg.

Nem járnának rosszul azonban az ügyfeleik sem. Egyrészt több helyen vehetnék igénybe a nagyobb sebességű szolgáltatásokat, másrészt a cégek a költségmegtakarításnak köszönhetően csökkenthetnék az áraikat. „Igen, ennek köszönhetően a jövőben valóban kedvezőbbek lehetnek az árak” – ismert el Ondrej Macko, a PC Revue magazin főszerkesztője. A Hospodárske noviny információi szerint az O2 a Slovak Telekommal is tárgyalt a hálózatok összekapcsolásáról, ezzel a társasággal azonban nem sikerült egyezségre jutniuk.

„A hálózatok összekapcsolása nem számít különleges dolognak, hiszen ezt az Európai Bizottság is támogatja. Csehországban például korábban az O2 és a T-Mobile kapcsolták össze 3G hálózatukat” – nyilatkozta Roman Vavro, az elektronikus kommunikáció szabályozásáért felelős hivatal szóvivője. (SITA, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?