Nyolc évet is kaphatnának az agresszív kutyák tulajdonosai

Pozsony |

<p>Bár gyakorlatilag szinte hetente hallani arról, hogy agresszív kutya emberre vagy egy másik kutyára támadott, továbbra sincs olyan törvény, amely szigorúan büntetné az agresszív ebek gazdáit. Egy új javaslat nyolcéves szabadságvesztést helyez kilátásba, szakértők szerint viszont ez sem lesz megoldás.</p>

Már több mint egy éve annak, hogy Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter a parlament elé terjesztett egy jogszabályt, mely 14 veszélyes kutyafaj jegyzékét tartalmazta. Ezek tartását akarta szigorítani, ám javaslatát olyan sok bírálat érte a kutyatenyésztőktől és egyéb szakértőktől, hogy végül visszavonta. Többen ugyanis arra figyelmeztettek, hogy egy kutyafajtát nem lehet automatikusan agresszívnak nevezni, mivel két ugyanahhoz a fajtához tartozó kutya között hatalmas jellembeli különbségek lehetnek. „Minden kutyatámadást individuálisan kell megvizsgálni, a fajták szerinti osztályozásnak semmilyen logikája sincs” – mondta lapunknak Andrea Stanková, aki problémás kutyák nevelésével, kiképzésével foglalkozik.

Megelőzés nincs

A szeptemberben megvitatásra kerülő jogszabálytervezet sem megoldás, állítja Stanková. A kutyatámadásért járó bírságot a jelenlegi 160 euróról 300-ra emeli, s arra kötelezi a tulajdonost, hogy kutyájával speciális kiképzésen vegyen részt. Preventív intézkedéseket vagy előírásokat, amelyek megelőzhetnék a kutyatámadásokat, már nem tartalmaz.

„Tudjuk, hogy további módosításra is szükség lenne, ám ezen a téren nagyon ellentétesek a vélemények. Kategorizálni kellene a fajtákat, ezzel viszont a szakértők nem értenek egyet. Szerintem viszont van némi különbség egy csivava és egy pitbull között” – mondta a SITA hírügynökségnek a jogszabály egyik előterjesztője, Vladimír Jánoš (Smer).

Börtön lenne a megoldás?

Az agresszív kutyáktól rettegő embereket az igazságügyi minisztérium is próbálja nyugtatni, mégpedig a büntető törvénykönyv szigorításával. A tárca azt akarja, hogy külön paragrafus vonatkozzon azokra, akiknek a kutyája valakit megtámadott. A kutyások ezt sem tartják megoldásnak. „A kutyatámadások miatt jelenleg is indíthatnak eljárást gondatlanságból vagy szándékosan elkövetett testi sértés gyanújával, tehát külön szigorításra nem lenne szükség, elég lenne, ha a bíróságok büntetnék a problémás kutyák tulajdonosait” – állítja Stanková.

Az igazságügyi tárca javaslata szerint, ha egy kutya súlyos sérülést okoz valakinek vagy megöl egy embert, akkor tulajdonosát kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A könnyebb sérülésekkel járó támadásokért egyéves szabadságvesztés fenyeget majd. Kérdés, hogy ezt a tervezetet elfogadja-e a parlament, hiszen a kutyatartás szigorítását célzó javaslatok eddig nem jártak sikerrel a parlamentben.

Stanková szerint a kutyák helyett inkább a gazdákra kellene összpontosítani. „Bizonyos feltételekhez kellene kötni az erősebb testfelépítésű kutyák tartását. Például a tulajdonosnak igazolnia kellene, hogy ilyen kutya nevelésére megfelelő helye van, ismeri az adott kutyafajtát és fizikailag alkalmas ilyen kutya sétáltatására” – mondta Stanková.

Ha kutya kutyát öl

Ugyanúgy szigorúbban kellene szerinte büntetni azokat az eseteket is, amikor egy kutya kutyára vagy más állatra támad. Jelenleg az ilyen esetek büntetése rendkívül bonyolult. Igazolja ezt egyik olvasónk példája, akinek a napokban yorskhire terrier kutyáját sétáltatás közben ragadta el egy masztiff. Az incidens óta mindkét kutyának nyoma veszett, a rendőrség nem indított eljárást, mivel nincs bizonyíték a támadásról. Az sem sokat segítene, ha lenne, mivel a kutya a törvények szerint vagyontárgynak minősül, a yorkshire terrier tulajdonosa legfeljebb 50 eurós kártérítésre számíthatna. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?