Ifjúsági olimpia - Megnyitották a játékokat

Nanking |

<p>A szombati ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a II. nyári ifjúsági olimpia Nankingban.</p>

Hat éve a pekingi olimpián négy óráig tartott az ünnepség, és a nankingi szervezők az akkori visszajelzéseket figyelembe véve ígérték, a mostani ceremóniát közel sem húzzák el annyira, végül két óra alatt vezényelték le - számolt be a megnyitóról a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja.

Az ünnepségen a fiatalos életerő megjelenítése került előtérbe, illetve a szervezők a kínai metropolisz gazdag történelmét is bemutatták. A műsor része volt a résztvevő nemzetek zászlainak felvonultatása. A magyar zászlót az (arany)éremre is esélyes kalapácsvető Halász Bence vitte. A felnőttek olimpiáitól eltérően az ifjúságiakén nem az egész csapatok, hanem csak a zászlóvivők vonulnak fel.

A magyar küldöttség nem képviseltette magát teljes létszámban a stadionban, az úszók hiányoztak: a vasárnapi versenyek miatt korai lefekvést rendelt el nekik edzőjük, Turi György. Köszöntőt mondott Li Hszüe-jung, az ifjúsági olimpia szervezőbizottságának vezetője, illetve Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a mintegy 60 ezer ember előtt. Előbbi - a MOB tájékoztatása szerint - elmondta, hatalmas öröm neki és segítőinek, hogy vendégül láthatják a világ legjobb fiatal sportolóit, és bízik benne, hogy mindenki kellemes emlékekkel távozik majd Nankingból. Utóbbi pedig kijelentette: "minden adott ahhoz, hogy Nanking sikeres ifjúsági olimpiát rendezzen", egyúttal hangsúlyozta, hogy a Nankingba érkezők mindannyian szívélyes fogadtatásban részesültek. 

Az ifjúsági olimpiát Hszi Csin-ping kínai elnök nyitotta meg. Mellette foglalt helyet a lelátón a NOB korábbi elnöke, Jacques Rogge, Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, illetve számos vezető politikus, közéleti személyiség. Az olimpiai zászlót nyolc korábbi felnőtt olimpiai bajnok hozta be. A lobogó az olimpiai himnusz dallamára kúszott fel az árbocra, s az ezt követő műsor a láng fellobbanásával ért véget.

 

Vasárnaptól augusztus 28-ig már a versenyzőké a főszerep. Magyarországot 16 sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kerékpárban, kosárlabdában, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, súlyemelésben, teniszben, tornában, triatlonban, úszásban, vitorlázásban és vívásban - 57 sportoló képviseli.

Összességében csaknem 3800, 15 és 18 év közötti versenyző vesz részt az ifjúsági olimpián, melyen több mint kétszáz olimpiai bizottság fiataljai 28 sportágban mérik össze az erejüket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?