Több pénz kell a nővéreknek

Pozsony |

<p>Patthelyzet alakulhat ki a nővérek és az egészségügyi minisztérium között a minimálbérről szóló tárgyalásokon. A nővérek kamarája elküldte javaslatait a tárcának, de fogadókészség nem mutatkozik.</p>

A Szlovák Nővérkamara (SKSaPA) mintegy 50 euróval magasabb kezdő- és alapfizetést követel az egészségügyi minisztérium javaslatánál, ugyanakkor a minimálbért szabályozó törvény hatályát kiterjesztené minden nővérre és egészségügyi alkalmazottra, tekintet nélkül arra, hogy azok milyen intézményben dolgoznak. „Ezekből a feltételekből már nem tudunk engedni” – mondta lapunknak Iveta Lazorová, a kamara elnöke. A nővérek bruttó alapbére így mintegy 700 euró lenne – a két évvel korábbi átlagbér 87%-a –, miközben a tárca 652-t javasol. Az alapbér minden három ledolgozott évvel mintegy 24 euróval emelkedne. A béreket befolyásolná az is, milyen tevékenységet végeznek a nővérek: a szakvizsgához kötött tevékenységek esetében legalább 724,5 eurót – az átlagbér 90%-a –, a speciális tevékenységek esetében pedig legalább 749 eurót – az átlagbér 93%-a – kapnának. Az egészségügyi minisztérium tegnap kapta meg a nővérkamara javaslatát. „Tanulmányozzuk, de az már most megállapítható, hogy a javaslat csak a nővérek bérezésére vonatkozik, és teljesen más, mint az egészségügyi dolgozók más csoportjaitól kapott javaslatok” – tájékoztatta lapunkat Martina Šoltésová, a szaktárca szóvivője. Gondok lesznek a törvény hatályának kiterjesztésével is, mert a minisztérium csak az állami kórházakban akarja megszabni a minimális béreket. „Kitartunk amellett, hogy ott avatkozhatunk be a bérekbe, ahol valós hatáskörökkel rendelkezünk” – írta Šoltésová. A nővérek ezt nem fogadják el, szerintük ugyanis így a mintegy 46 ezer egészségügyi nővér közül csak minden harmadikra vonatkozna a bérszabályozás, harmaduk ugyanis nem állami kórházban, a másik harmad pedig rendelőkben, magánorvosoknál dolgozik. Ha nem egyeznek meg, akkor ősszel demonstrációkra készülnek. „Kihasználunk minden olyan lehetőséget, amivel rákényszeríthetjük a szaktárcát a kompromisszumra – mondta lapunknak Lazorová. – Ez az állapot már három éve tart, és olyan ügyekről vitatkozunk, amelyeket egyszer már megoldottunk, hiszen a nővérek minimálbéréről szóló törvényt 2012-ben elfogadta a parlament.” Azt a jogszabályt – amelyet a Smer is támogatott a 2012-es választások előtt – az Alkotmánybíróság tavaly megsemmisítette.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?