Kövér a liberális demokráciáról és a Szabadság téri emlékműről

Budapest |

<p>A liberális demokrácia által okozott problémákról és a német megszállás áldozatainak emlékműve fontosságáról, valamint a Fideszen belüli érdekcsoportok küzdelméről is beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Heti Válasznak adott interjúban, amelyet csütörtökön közölt a hetilap.</p>

A házelnök szerint a liberális demokrácia nem csak Magyarországon futtatta az országot csőd közeli helyzetbe. Kijelentette: ez a társadalomfilozófia és politika szinte megoldhatatlan problémákat halmozott fel.     Kifejtette azt is: a liberális demokrácia egyik bajának tekinti, hogy "miközben farizeusmódra fennen hirdeti a korlátlan szabadságot, addig képviselői a legkimódoltabb, legkifinomultabb szellemi, erkölcsi terrort alkalmazzák mindazokkal szemben, akik el akarnak térni az éppen hatályban lévő "tudományos" tételektől".     A stratégiaalkotó közösség szükségességét firtató felvetésre leszögezte: nem kell mindent részletesen megbeszélnie a kormányfővel, ahogy a hőskorban, amikor még keresték önmagukat és fogalmazgattak. A vitákban tisztáztuk a magunk értékrendjét, s ma biztonsággal hagyatkozhatunk arra, hogy ezekben a kérdésekben nincs közöttünk vita - fogalmazott a házelnök, megjegyezve ugyanakkor, hogy ez nem azt jelenti, hogy ne kevesellné azon ügyeknek, témáknak a számát, amelyeket a Fidesz elnöksége megvitat, és "amelyekre ráüti hitelesítő pecsétjét".    A német megszállás áldozatainak emlékművéről szólva hecckampányról beszélt, és azt mondta: a baloldal szellemi leépülésével arányosan növekszik az  agresszivitása, a képmutatás vagy a kettős mérce. Kövér László szerint megalkuvásként, meghátrálásként fogható fel, hogy a kormány lemondott az emlékmű formális avatásáról, ami - mint mondta -, azt is jelenti, hogy ünnepélyesen a magyar állam egyetlen képviselője sem fog fejet hajtani az áldozatok emléke előtt.     Kijelentette: a rendszerváltás óta a magyar állam képviseletében már "ezerszer" bocsánatot kértek és fejet hajtottak az áldozatok előtt. "Abban a játszmában azonban nem veszünk részt, hogy egy politikai kisebbség uralmi igényeihez alakítsuk a történelem értékelését és az egész magyar társadalmat fasisztává és antiszemitává nyilvánítsuk". Szerinte ezért is fontos, hogy az emlékmű nem tesz különbséget a német megszállás áldozatai között.     A Fideszen belül kialakult érdekcsoportok harcát firtató kérdésre úgy felelt: potens ellenzék híján ez elkerülhetetlen, hiszen minden politikán kívüli érdekcsoport a kormánypárton belül keresi a jobb érvényesülés lehetőségét, ahogy fogalmazott, "ez a nagyság átka".     Arra a felvetésre, hogy a múlt rendszer ügynökei vagy az offshore-világhoz kapcsolódók kormányzati pozíciókba kerülhetnek, azt mondta: az elvektől függetlennek látszó döntések akkor is kárt okoznak, ha rövidtávon nincs látható hatásuk. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?