SIS: mondjunk le a kalandturizmusról

Pozsony |

<p>&nbsp;Saját, illetve külföldi titkosszolgálatok információira alapozva állította össze a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) a turisták számára kockázatos országok listáját.</p>

A szlovák külügyminisztérium is figyeli az egyes országokban uralkodó biztonsági helyzetet, az SIS jelentésétől függetlenül adja ki saját figyelmeztetéseit. Ezek bizonyos esetben arra kötelezik az utazási irodákat, hogy visszafizessék ügyfeleiknek a nyaralásra befizetett összeget.

„Határozottan felhívjuk a polgárok figyelmét, hogy ne hódoljanak az úgynevezett adrenalin- vagy kalandturizmusnak, s ne utazzanak olyan országokba, ahol hosszabb ideje háborús konfliktus van s bizonytalan biztonsági helyzet uralkodik” – közölte az SIS szóvivője, Branislav Zvara.

A titkosszolgálat szerint Egyiptomban is egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a turisták a gyakori terrortámadások miatt. Az SIS szerint a turistaközpontokban ugyan biztonságban vannak, ott nyugodt a helyzet, viszont nem ajánlják, hogy a nyaralók fakultatív kirándulásokon vegyenek részt. A védett turistaközpontokon kívül mindenki kockázatnak van kitéve. „Nőtt a turisták ellen irányuló terrortámadások veszélye, illetve a nyaralók elrablásának kockázata is jelentős” – mondta Zvara.

A statisztikai hivatal adatai szerint a gyakori egyiptomi zavargások miatt évről évre csökkent az odautazó szlovákiai turisták száma. Míg 2010-ben összesen 74 453 turista ment Egyiptomba, két évvel később már csak 39 546, s tavaly csupán 27 462 ember nyaralt az észak-afrikai országban.

Ezt a csökkenést nagyban befolyásolta a külügyminisztérium tavaly nyár végén kiadott harmadfokú figyelmeztetése, mely alapján az utazási irodák kötelesek voltak visszafizetni az utakra befizetett pénzt, több iroda még korábban törölte az egyiptomi turnusokat.

A nyaralóknak kiutazás előtt érdemes figyelniük a külügyminisztérium honlapján (www.mzv.sk) közzétett aktuális közleményeket, illetve a biztonsági kockázatokról szóló híreket. A tárca ráadásul azt ajánlja mindenkinek, hogy kiutazás előtt vegye igénybe a minisztérium honlapján található ingyenes kiutazási regisztrációs lehetőséget. Szükség esetén így könnyen kapcsolatba léphetnek az illetőkkel, s figyelmeztethetik őket a fenyegető veszélyre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?