Vakációs koalícióvariációk

Pozsony |

<p>Egyes pártok a helyi szervezetekre bízzák, mások viszont felülről adnak utasítást, kivel lehet vagy kivel nem lehet együttműködni az önkormányzati választásokon. A jobboldali pártok többsége nemkívánatos partnerként kezeli a Smert, a KDH és a Sieť viszont a helyiekre bízza a döntést.</p>

Nem kíván együttműködni a Smerrel az őszi helyhatósági választásokon az SDKÚ, a Híd, az SaS és a Nova – a pártközpontok ezt tudatták is a helyi szervezetekkel. Az SDKÚ-ban viszont csak a megyeszékhelyekre vonatkozik a korlátozás. A Hídban az elnökségnek kell rábólintania a megyei és a járási székhelyeken alakuló koalíciókra. „Általánosságban érvényes, hogy nem tanácsoljuk az együttműködést a Smerrel, az SNS-szel, Slota új pártjával és Kotleba pártjával” – magyarázta Gabriel Gilányí, a Híd szóvivője. Az SaS sehol sem köt a Smerrel koalíciót, szögezte le Katarína Svrčeková szóvivő. „Nem kellett utasításba adni, elég tájékozottak, hogy ezt tudják. Ugyanez érvényes a szélsőségesnek tartott pártokra is” – tette hozzá. Az MKP-ban is tudják a helyi szervezetek, mely pártokkal működhetnek együtt, nyilatkozta Fiala Ilona sajtótitkár. „Olyan pártokkal, amelyek azonosulnak az MKP elveivel” – jegyezte meg. A Nova minden együttműködést kizár a Smerrel.

A KDH már a tavalyi megyei választásokon is megmutatta, hogy nem lát problémát a Smerrel való együttműködésben, és most sem zárkóznak el ettől – helyi szervezeteire bízza a döntést. „Döntéseikért ők viselik a felelősséget a helyi választóik előtt” – mondta Matej Kováč, a KDH szóvivője. Hozzátette: a KDH az ország második legsikeresebb pártja önkormányzati szinten, és mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon.

Az OĽaNO az önkormányzati választások kapcsán is a saját útját járja: nem működik együtt senkivel. „A választók kellőképpen tájékozódni tudnak a jelöltekről anélkül is, hogy az őket támogató párt a nevük mögött szerepelne” – indokolta a döntést Daniel Mitas szóvivő. Kivételt olyan esetben tesznek, ha legalább négy ellenzéki parlamenti párt közös jelöltjéről van szó – az ilyen koalíciókat az OĽaNO hajlandó támogatni. A Sieť szintén egyedi stratégiát választott: bármelyik párt jelöltjét hajlandóak támogatni, ha őt találja a legalkalmasabbnak a posztra. Saját jelöltjei függetlenként indulnak a Sieť listáján, közölte Radoslav Procházka pártelnök. A Smernél szintén a helyi struktúrák döntenek. Ľubica Končalová szóvivő szerint a fő szempont a jelöltek szakmai és erkölcsi megítélése.

Az önkormányzati választások november 15-én lesznek. (vps, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?