Külföldi autógyártókat büntet Kína

Sanghaj |

<p>Az Audi és a Chrysler autógyártókat, valamint tucatnyi japán autóalkatrész-gyártót találtak bűnösnek a kínai hatóságok szabadverseny-ellenes tevékenységük miatt, a Mercedest és a BMW-t tovább vizsgálják.</p>

A piaci tevékenység felügyeletéért felelős Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság (NDRC) szerdán jelentette be: versenyellenes árképzés miatt megbünteti a Fiat-hoz tartozó Chryslert, valamint a Volkswagenhez tartozó Audit. A hatóság hónapokig vizsgálódott a két nagy autógyártó regionális egységeiben, amelyek piacain a cégek a hatóság szerint monopolként viselkedtek, súlyosan korlátozva ezzel a szabadversenyt, s sértve a fogyasztók érdekeit.

Hogy mekkora összegű büntetésre számíthatnak az autógyártók, azt egyelőre nem közölte a hatóság, a kínai sajtó azt valószínűsíti: a többi gyártó számára elrettentő, magas összegre lehet számítani. Az NDRC szerdán megerősítette: vizsgálódik a Mercedes-Benznél is, ennek sanghaji irodáit hétfőn keresték fel, számos számítógépet és hivatalos dokumentumot elkobozva. Egy külön szálon folyik a vizsgálat a BMW ellen, hasonló vádak, piackorlátozó magatartás miatt, s a nyugati nagyok mellett az NDRC tizenkét japán autóalkatrész-gyártót is megbüntetett - erősítette meg a hatóság.

A külföldi cégeket Kínában gyakran éri az a vád, hogy indokolatlanul magas áron kínálják termékeiket vagy más piacokhoz képest egyenlőtlen bánásmódban részesítik fogyasztóikat. Korábban az Apple, a Starbuck's, a Samsung és több nagy gyógyszergyártó is bűnösnek találtatott, s gyakorlatának változtatására kényszerült.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?