Több tucat halott és sérült északnyugat-kínai összecsapásokban

Peking |

<p>Halálos áldozatok és sérültek tucatjait jelentették az északnyugat-kínai Hszincsiangból, miután késekkel felfegyverzett tömeg támadt meg rendőrségi és helyi kormányzati épületeket, továbbá civileket Kasgár prefektúra két településén hétfőn.</p>

Az áldozatok között egyaránt vannak ujgur nemzetiségűek és han kínaiak - számolt be a rendőrség információi alapján kedden a Hszinhua kínai állami hírügynökség, anélkül, hogy a pontos számokat nyilvánosságra hozta volna. Annyit azonban közöltek, hogy a rendőrség a támadók közül "több tucatot" agyonlőtt.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a "terrortámadás" elsősorban Elihsziku járás hivatalait érintette, de néhányan a szomszédos Huangti járásban folytatták a zavargást, civilekre támadtak és válogatás nélkül autókat rongáltak meg. Harmincegy autóban keletkeztek károk, hatot felgyújtottak.

A nyomozás kezdeti szakaszában már megállapították, hogy egy "előre megtervezett terrortámadás" történt - olvasható a Hszinhua hírében. Kínában az elmúlt hónapokban terrorcselekmények sorát követték el, egy piaci, illetve két pályaudvari merényletben többtucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsérültek. A hatóságok szerint a támadók hszincsiangi szakadárok, vallási szélsőségesek.

A rendőrség a közelmúltban a terrorellenes kampány jegyében jelentős mennyiségű robbanószert foglalt le, százakat vettek őrizetbe, a bíróságok gyorsított eljárásban hozzák meg nem ritkán igen súlyos ítéleteiket - a hivatalos közlés szerint - terrorizmussal kapcsolatos ügyekben.

A régió hosszú ideje a han kínaiak és a muszlim vallású ujgur őslakosok közötti feszültség és a fel-fellángoló erőszak színhelye. Az ujgurok elnyomással vádolják a kínai hatóságokat, míg Peking és a helyi vezetés cáfolja a hátrányos megkülönböztetést, és azt állítja, hogy a külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási befolyás alatt álló terroristák erőszakcselekményekkel törekednek megingatni a társadalmi stabilitást.

A muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgur népcsoport tagjai - az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai - jelenleg a terület népességének megközelítően 45 százalékát adják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?