Az új szlováknyelv-oktatás rögös útja

Pozsony |

<p>Egyhamar nem fogják új módszerekkel oktatni a szlovákot a magyar iskolákban. A minisztérium 2012-es pályázatából kifolyólag a munka zajlik, viszont továbbra is rengeteg a kérdőjel.</p>

A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem az úgynevezett Nyitrai Modellt készíti elő, amelynek egyik részét az új tankönyvek és segédanyagok kidolgozása képezi – ezt Alabán Mária vezeti. A másikat pedig Vančo Ildikó: egy új kurzust készítenek, amelyet az alsó tagozatos és szlovák szakos tanárhallgatók vehetnének fel – már 2015 tavaszi szemeszterében. A funkcionális alapú oktatás elméleti alapjait szeretnék lerakni – a szöveg értelmezésére és befogadására helyezve a hangsúlyt. „A kiírás sajnos nem tette lehetővé, hogy több egyetem szakemberei együtt dolgozzanak a projekten. Másfél év áll rendelkezésre, 2015 júniusában le kell adnunk a projektet” – mondta kérdésünkre Vančo Ildikó, hozzátéve, hogy három év alatt is bőven lett volna mit kidolgozni.

A szlovákoktatás megreformálásának a módszertan csak egy része, figyelmeztet Alabán Mária. „A módszerek már rég megvannak, ezeknek az alkalmazását kellene biztosítani, hogy legyen egyfajta módszerszabadság” – fejtette ki. De ehhez kellenének megfelelő tankönyvcsaládok, hogy a pedagógus választhasson. Jelenleg ugyanis van egy tankönyvcsalád, amelyet használni kell, a tankönyvkiadás pedig nem a diák vagy a tanár, hanem a kiadó érdekeit tartja szem előtt. „A projekt vége felé tervezünk egy konferenciát, amelyre meghívjuk az érintett gyakorló pedagógusokat, és megismertetjük őket az eredményekkel” – tette hozzá.

Az is gond, hogy mivel a strukturális alapokon keresztül finanszírozzák a projektet, az elszámolások bürokratikus akadályai akkorák, hogy ezekre sok olyan energia megy el, amely a szakmai munkára kellene. A nyelvészek beterveztek például néhány szolgálati utat, hogy megnézzék, hogyan zajlik a másodnyelv-oktatás Békéscsabán vagy Erdélyben, de az elszámolási szabályok szerint szolgálati útra nem mehetnek saját autóval, csak szolgálatival, ezért inkább nem mentek, mert vonattal ez rengeteg időbe telt volna.

A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem mellett a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem, valamint a kassai Šafárik Egyetem projektje is elnyerte a minisztérium tetszését. Ők a szlovák szakos tanárok képzését bővítenék ki a nem szlovák anyanyelvű diákok igényeihez mérten. Magyar nyelvészeti munka viszont ezeken az egyetemeken soha nem zajlott, ami további kérdéseket vet fel, az ilyen szlováktanárokra ugyanis elsősorban a magyar tannyelvű iskoláknak van szükségük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?