Két kormánypárti és egy ellenzéki szenátus

Pozsony |

<p>Az Alkotmánybíróság a két hiányzó alkotmánybíró miatt új felállásban fog működni.&nbsp;Eddig a 13 alkotmánybíró négy tanácsba volt felosztva, ezentúl 11-en három szenátust alkotnak.&nbsp;</p>

A tanácsokra azért van szükség, mivel az alkotmánybírósági panaszok többségét egy-egy szenátus tárgyalja meg és hoz döntést.

Az Alkotmánybíróság tagjai nagy körvonalakban két táborba oszthatók: valamivel többen vannak az inkább a Smernek kedvező döntéseket hozó bírák, mint az inkább a jobboldalnak tetsző ítéleteket hozó tagok. Az új felosztás szerint két kvázi kormánypárti és egy kvázi ellenzéki (a második számú) többségű szenátusa lesz a testületnek.

Az első tanácsot Peter Brňák, a HZDS volt képviselője vezeti, itt dolgozik a Štefan Harabin emberének tartott Milan Ľalík is. A második szenátusnak négy tagja van, elnöke Mészáros Lajos és Ladislav Orosz. Ez a tanács többféle felosztásban, ám mindig három taggal, is dolgozni fog – attól függően, melyik bíró kapja az ügyet. Ha például Mészáros lesz megbízva egy beadvány előkészítésével, akkor Ľudmila Gajdošíková és Orosz lesz még a tanács tagja, ha pedig Orosz lesz az előkészítő, akkor Mészáros mellett Sergej Kohut fog ítélkezni.

Hasonló kulcs szerint fog összeállni a szintén négytagú harmadik szenátus, melynek Ľubomír Dobrík az elnöke, s tagja az Alkotmánybíróság vezetője, Ivetta Macejková is. Az új felosztásra és munkabeosztásra azért volt szükség, mert július 4-én három alkotmánybíró mandátuma lejárt (egy közülük, Horváth György két napra rá el is hunyt), helyükre pedig Andrej Kiska államfő egyelőre csak egy új tagot, Jana Baricovát nevezte ki. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?