Eltűntek a többnyelvű feliratok

Komárom |

<p>A napokban eltűntek a magyar és angol nyelvű táblák a komáromi erődöt népszerűsítő, egynyelvű közlekedési táblák alól; a többnyelvű táblákat a Fontos vagy! civil mozgalom szerelte fel még tavaly decemberben.</p>

Megtudtuk: a városi hivatal távolította el őket, miután a Nyitrai Járási Hivatal Közlekedési és Közúti Szakosztálya 33 ezer euróig terjedő bírság kiszabását helyezte kilátásba.

A közlekedési táblának minősülő, piktogrammal is ellátott eredeti táblákat egy szlovák–magyar határon átnyúló pályázaton nyert pénzből készítette a város tavaly októberben. Kihelyezésükkor komoly felháborodást váltott ki a polgárok körében, hogy csupán szlovákul szerepel rajtuk a komáromi erőd (Komárňanská pevnosť) megjelölés. Sebő Beáta, a városi hivatal műemlék-kezelési osztályának szakelőadója akkor lapunknak elmondta: bár a város kétnyelvű táblákat szeretett volna kihelyezni, közlekedési táblákról lévén szó a szakhatóság ezt nem engedélyezte. Ezt követően lépett a Fontos vagy! mozgalom: közadakozásból összegyűjtötte a pénzt a többnyelvű táblákra, majd a IUVEN önkénteseivel közösen felszerelték őket az eredeti táblák alá. „Az elmúlt hónapokban három felszólítás is érkezett a városi hivatalhoz, a tábla tulajdonosához, a Nyitrai Járási Hivatal Közlekedési és Közúti Szakosztálya a közúti törvénybe ütköző, többnyelvű felirat eltávolítására szólított fel bennünket – tudtuk meg Sebő Beátától. – Arra is figyelmeztettek, hogy 33 ezer euró büntetést szabhatnak ki a városra, ha nem teszünk eleget a felszólításnak. Sajnálatos, hogy Szlovákiában ilyenek a hatályos törvények, teljesen abszurd ugyanis, hogy a turisták tájékoztatását szolgáló közlekedési táblák kizárólag egynyelvűek lehetnek. A városi hivatal viszont ezzel szemben tehetetlen.” A város az említett pályázatnak köszönhetően a hat nagy táblán kívül tucatnyit kisebb, szintén nemzetközi piktogrammal ellátott táblát helyezett el Komárom különböző pontjain, ezek a táblák is csak egynyelvűek. Később aztán négynyelvű – szlovák, magyar, német, angol – tájékoztató táblákat állított fel a város a hivatalos közúti táblák közelében; a barna hivatalos táblával szemben ezek zöld színűek és más piktogram került rájuk. Hasonló megoldást keres a hivatal a nagyméretű táblákra is. „Folyamatban van a többnyelvű információs táblák engedélyeztetése, amelyeket mindenképpen az eredetik közelében és azokkal azonos útsávban szeretnénk elhelyezni” – mondta Sebő Beáta.

A táblák eltávolításával kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Boldoghy Olivért, a Fontos vagy! mozgalom vezetőjét is, de külföldön tartózkodik, és telefonon sem sikerült elérnünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?