A kötelező kamera sem akadályozza a „könnyített” STK-t

Pozsony |

<p>Egy év alatt két százalékkal kevesebb autó felelt meg az időszakos műszaki vizsgán (STK),&nbsp;a gyakorlatban viszont, mint megtudtuk, nem sok minden változott.</p>

A közlekedésügyi tárca szerint ez főleg annak köszönhető, hogy a vizsgálatokról kötelesek az STK-állomásokon videofelvételt készíteni. Ugyanez a kötelesség idén januártól az emissziós vizsgákra (EK) is érvényes.

Pénz és kapcsolatok

Aki feketén akarja elintézni az STK-t vagy EK-t, az most is megteheti, csak épp ismerni kell a megfelelő embereket. „A kamerák ugyan elriaszthattak a csalásoktól néhány STK-állomást, viszont szerintem csak olyanokat, ahol csak elvétve adtak ki feketén bizonylatot az STK-ról. Sok olyan állomás maradt, ahol most is simán elintézik az ellenőrzést anélkül, hogy az autóhoz nyúlnának. Mindez csak pénz kérdése” – mondta lapunknak egyik olvasónk. A pénz pedig, mint több embertől hallottuk, régiónként változik. Nagyobb városokban többet kérnek el, mint vidéken. Az „ügyintézésért” 25 és 100 euró közötti összeget kérnek. Az sem mindegy, hány ember közvetítésével intéződik az STK vagy az emissziós vizsga. „Nekem például két lépcsőben történt, az STK-állomással egy közvetítő kommunikált, aki elvitte az autómat. Ő 25 eurót kért, ugyanennyit adtam az ellenőrzést végző szerelőnek is. Két nap múlva visszakaptam az autót a matricákkal. Mikor megkérdeztem, hogy nem gond-e a kamera, azt mondták, hogy mindent meg lehet oldani” – ecsetelte egy másik olvasónk.

Az emissziós vizsgáknál, amikor azt ellenőrzik, milyen mértékben szennyezi a levegőt az adott autó, bevált szokás, hogy az ellenőrzött autót beparkolják a szervizbe, hogy kamerán látható legyen, viszont a közelben áll egy másik autó, amelynek károsanyag-kibocsátása megfelel a normáknak, a kipufogójára gumicsövet szerelnek, s átvezetik az ellenőrzött autóhoz, rákapcsolják a gépekre, a kamerán pedig úgy néz ki minden, mintha az ellenőrzött autót vizsgálnák.

Titkos ellenőrzések

S mit szólnak mindehhez a hatóságok? A rendőrséget különösebben nem hatották meg ezek az információk. Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, hogy az STK és EK-állomások problematikája a közlekedésügyi tárca kompetenciájába tartozik. „Természetesen, ha a rendőrség törvényellenes tevékenységre utaló jelekre bukkan, akkor a büntetőtörvénykönyv értelmében jár el” – mondta Slivka. Beismerte azt is, hogy célirányosan nem ellenőrzik az STK-t abszolvált autókat. Aki egyszer megkapja a matricát a vizsgák teljesítéséről, annak nem kell attól tartania, hogy a rendőrök valaha is megnézik, hogy rendben van-e az autója.

Martin Kóňa, a közlekedésügyi tárca szóvivője szerint a kamerafelvételeket a minisztérium alkalmazottai ellenőrzik, s ha felmerül a gyanú, hogy megpróbálták kijátszani a rendszert, eljárást indítanak a technikus vagy az STK-állomás ellen. Azt, hogy mennyi ilyen ellenőrzést végeztek el, hány büntetést osztottak ki és milyen hiányosságokat észleltek, már nem tudtuk meg. „Az, hogy egyre több az olyan gépkocsik száma, amelyeket nem vizsgáztattak le, csak igazolja, hogy a kamerarendszer bevezetésének volt értelme” – állítja Kóňa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?