Erőszakba torkolló albán tüntetés a macedóniai ötös gyilkosság ügyében hozott ítélet miatt

Szkopje |

<p>Könnygázt és villanógránátokat vetett be a macedón rendőrség pénteken mintegy kétezer albán tiltakozó ellen Szkopjéban, akik amiatt tiltakozva vonultak a főváros utcáira, hogy a macedón hatóságok öt macedón korábbi meggyilkolása miatt hétfőn életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki hat macedóniai albánra.</p>

A dühös albán tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, és kukákat gyújtottak fel. Többen közülük azt hangoztatták, hogy a hétfői ítélet politikai indíttatású, és a bűncselekmény elkövetésére a törvényszék nem tudott felhozni a vádlottak ellen bizonyítékot.     2012. április 12-én a Szkopje közelében lévő Zselezari-tó mellett négy, horgászatból hazafelé készülődő, 18-20 év körüli fiatalembert és egy idősebb férfit - aki feltehetően nem tartozott a csoporthoz - ismeretlenek automata fegyverekkel agyonlőttek. A gyilkosok közvetlen közelről végeztek az áldozatokkal. A kivégzésszerű gyilkosságok tovább szították az ellentéteket a macedón többség és az albán kisebbség között, az áldozatok ugyanis keresztény macedónok, a gyilkosok pedig muzulmán albánok voltak.    A macedón hatóságok terrortámadásnak minősítették a gyilkosságokat. A per folyamán az ügyészség megerősítette, hogy "terrortámadás" történt, amely a volt jugoszláv köztársaság destabilizálására irányult. A bíró ugyanakkor hangsúlyozta, a vádlottak és az áldozatok etnikai hovatartozása ellenére nem szabad, hogy az ítélet ártson a macedón többség és az albán kisebbség viszonyának.    A 2,1 milliós Macedóniában a lakosság több mint harmada albán, akik főleg az ország északnyugati és nyugati részén élnek. A többnyire muszlim albán kisebbség és az ortodox keresztény macedónok között időről időre fellángolnak az ellentétek. 2001-ben hét hónapig tartó fegyveres harc folyt a macedón biztonsági erők és a Tetovo környéki albán lázadók között. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?