Vádat emeltek a monacói milliárdosnő meggyilkolása miatt

Párizs |

<p>Hét ember ellen emelt vádat pénteken Hélene Pastor, az egyik legvagyonosabb monacói család tagjának meggyilkolása ügyében indított nyomozás keretében a marseille-i ügyészség - jelentette be a főügyész.</p>

Brice Robin elmondta: a milliárdosnő lányának élettársa, Wojciech Janowski üzletember, Lengyelország tiszteltbeli konzulja beismerte, hogy ő rendelte meg a gyilkosságot, valószínűsíthetően az örökség miatt. A 64 éves férfi 200 ezer euró készpénzt fizetett a gyilkosságért, valamint 50 ezer euró értékben "ajándékokat" adott át  - tette hozzá az ügyész. Szerinte a bűncselekményt az motiválhatta, hogy Janowski "rá akarta tenni a kezét" Hélene Pastor lánya, Sylvia Pastor örökségére.   

A nő, akit hétfőn őrizetbe vettek, majd vádemelés nélkül szabadon engedtek, semmit nem tudott arról, hogy élettársa hónapok óta készült az anyja megölésére. Az ügyész szerint miután anyja halála után az őrizetbe vétele során  megértette, hogy mit tett az élettársa, "több mint nehéz pszichológiai állapotba került".

A gyilkosságot a pár személyi edzője szervezte meg, ő bízta meg a közvetítőket a bérgyilkos és segítője felbérlésével. A varsói születésű üzletembert pénteken a lengyel külügyminisztérium megfosztotta tiszteletbeli konzuli tisztségétől azzal az indokkal, hogy "elvesztette jó hírét és megbízhatóságát". A megbízatás önkéntes alapú volt és nem járt diplomáciai mentességgel.  

Hélene Pastor az egyik legvagyonosabb monacói dinasztia tagja, vagyonát 20 milliárd euróra becsülik, a család birtokolja a mindössze 2 négyzetkilométeres hercegségben található, méregdrága ingatlanok jelentős részét. A 77 éves asszonyt és 64 éves sofőrjét, Mohamed Darwicht május 6-én lőtték meg a nizzai L'Archet kórház közelében, ahol az asszony a fiát látogatta meg, Gildo Pallanca Pastort, az elektromos sportautókat gyártó Venturi Automobiles alapító-tulajdonosát. Később mindketten belehaltak sebesüléseikbe.

A millárdosnő és sofőrje a gépkocsiban ültek, amikor a támadó két lövést adott le rájuk, majd bűntársával együtt gyalog elmenekült a helyszínről. A nyomok alapján a rendőrség két Comore-szigetekről származó marseille-i férfit gyanúsít a gyilkosság végrehajtásával, ellenük is vádat emeltek. Az ő lehallgatásuk alapján vezettek a szálak Janowskihoz. 

Hélene Pastort - aki május 21-én hunyt el - súlyosan sebesülten még kihallgatták a rendőrök. A visszavonultan élő, köztiszteletben álló asszony azt mondta: fogalma sincs, ki és miért támadta meg. A sofőrnek az őrizetbe vett személyek szerint azért kellett meghalnia, hogy ne legyen egyértelmű: a milliárdosnő volt a célpont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?