A biztos szerint jó a jelenlegi rendszer

<p>Nem tervezi a kisebbségi kultúra finanszírozási rendszerének módosítását a kormányhivatal, nem követi a kulturális tárca példáját, amely a többségi kultúra finanszírozását egy autonóm Művészeti Alap segítségével szeretné megoldani.</p>

„A kormányhivatalon belül a kisebbségi kormánybiztos hatáskörébe tartozó finanszírozási rendszer hasonló modell alapján működik – válaszolta lapunk kérdésére a Mária Jedličková kisebbségi biztos hivatala. – A támogatásokról elsősorban a kisebbségek képviselőiből álló szakmai bizottság dönt.” Azt nem tették hozzá, hogy a végső döntés a kormányhivatal vezetőjének kezében van, a szakmai testületek összeállításáról pedig a kisebbségi biztos dönt. A kormányhivatal dotációs törvénye nem tartalmazza az összeget sem, amelyet évente a kisebbségi kultúra támogatására fordíthatnak, így például idén csak 3,8 millió eurót biztosított a kormány erre a célra a tavalyi 4,25 millió helyett. A Művészeti Alapról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy az állam évente legalább 10 millió euróval dotálja a működését, amiből hosszabb, több mint egy évig tartó projekteket is támogathat. A Híd szerint azonban a kisebbségi kultúra fejlődéséhez a legfontosabb a független, pártsemleges támogatási rendszer, ezért megkísérlik a kisebbségi kultúra finanszírozásáról szóló törvény beterjesztését a parlamentbe. „Befejezzük a törvény előkészítését, és beterjesztjük a parlamentbe, habár a jelenlegi felállás nem túlságosan kedvező – mondta lapunknak Solymos László. – A szlovák Művészeti Alap létrehozása azonban megfelelő precedenst teremt, így látok bizonyos esélyt.” A párt a kulturális tárca támogatására nem nagyon számíthat. „A nemzeti kisebbségek kultúrájának támogatását a Radičová-kormány – amelynek a Híd is része volt – elvette a kulturális minisztériumtól” – válaszolt szűkszavúan Jozef Bednár, a kulturális tárca szóvivője arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e diszkriminatívnak, hogy a többségi kultúra finanszírozását egy független alap biztosítja majd, míg a kisebbségi kultúra fennmaradása továbbra is a kormányhivatal jóhiszeműségén múlik.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?