Tolongás az áramszolgáltatóért

Pozsony |

<p>Az Enel Szlovák Villamos Művekben (SE) birtokolt 66 százalékos részvénycsomagja iránt máris nagy az érdeklődés &ndash; ismerték el az olasz részvényes képviselői. Az elemzők szerint az Enel részéről több szempontból is logikus lépésnek számítana a részvénycsomag eladása, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy végül ki is teszi rá a kezét az ország energiatermelésére.</p>

Az Enel vezetése nemrég jelentette be, hogy a hatalmasra duzzadt tartozásai miatt kénytelen lesz megválni egyes cégeitől. Az Enel tartozásai jelenleg 41,5 milliárd euró körül mozognak, amit fokozatosan 37 milliárd euróra szeretne lefaragni. Az előzetes hírek szerint ehhez a szlovákiai, romániai és indonéziai cégeitől szeretne megválni, amiből nagyjából 4,4 milliárd eurós bevételre tehet szert. „Már eddig is több cég jelezte érdeklődését a Szlovák Villamos Művekben birtokolt többségi részvénycsomag iránt” – tudta meg a Reuters hírügynökség az olasz céghez közeli forrásra hivatkozva, amit azonban a cég vezetése még nem erősített meg. Francesco Starace, az Enel ügyvezető igazgatója szerint az SE-részvénycsomag csak az egyik az eladásra kiszemelt részvénycsomagok közül. Az elemzők szerint a szlovák áramtermelő társaság többségi tulajdonrészének az eladása logikus lépés lenne az olaszok részéről. A villanyenergia ára Közép-Európában stagnál, az Enel így jogosan fontolgatja a tulajdonrész eladását – állítják a milánói bankházak elemzői, akik szerint a Szlovák Villamos Művek jelenleg nagyjából 3,8 milliárd eurót ér, miközben a cég tartozásai 1 milliárd euró körül mozognak. Az SE 66 százalékos részvénycsomagját az olaszok 2006-ban vették meg 840 millió euróért, manapság így ennek a többszörösére számíthatnak. Az SE iránt a csehek, az oroszok és a kínaiak is érdeklődnek. Az előbbi két állam esetében már konkrét nevek is elhangzottak: az orosz Rosatom és a cseh ČEZ jöhet szóba. Az oroszok előnye, hogy már most is ők szállítják a mohi atomerőmű befejezéséhez szükséges berendezéseket, az orosz többségi állami tulajdonban lévő Sberbank ráadásul nemrég 870 millió eurós hitelt fogadott el a Szlovák Villamos Művek számára. „A szlovák piac iránti érdeklődésünk nem csökkent, konkrét lépésekről azonban egyelőre nem beszélhetünk” – derül ki a cseh ČEZ nyilatkozatából. A csehek 2006-ban szintén érdeklődtek az SE iránt, akkor azonban az olaszok meghiúsították az elképzeléseiket. (TASR, mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?